19 C
Sarajevo
27.10.2024

Papa Franjo: Strah od migracije ‘nas izluđuje’

Papa Franjo izjavio je da “nas izluđuje” strah od migracije, dok je započinjao turneju po Centralnoj Americi u jeku sporenja oko obećanog zida američkog predsjednika Donalda Trumpa na meksičkoj granici i dok novi karavan s migrantima kreće prema sjeveru.

Franju su upitali novinari o predloženom zidu dok je bio na putu ka Panami, gdje bi se trebao suočiti sa skandalom oko seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi. Franjo je odgovorio: “To je strah koji nas izluđuje”.

Papin avion sletio je na aerodrom u Panama Cityju u srijedu popodne, a njega su dočekali predsjednik države Juan Carlos Varela i prva dama Lorena Castillo, koji su ga ispratili duž crvenog tepiha postavljenog na pisti.

- OGLAS -

Vatikan je ranije saopćio da će se Papa suzdržati od eksplicitnih izjava o Venecueli tokom boravka u Panami, ali je razvoj dešavanja u toj zemlji doveo do toga bude suočen s pitanjima o južnoameričkoj državi tokom turneje.

Panamski nadbiskup Jose Domingo Ulloa izjavio je da će Franjina poruka najvjerovatnije imati odjeka među mladim centralnoamerikancima koji vide svoju budućnost lišenu siromaštva koje ih prisiljava da migriraju u SAD – “mladm ljudima koji često padnu u ruke trgovaca drogom među tolikim izborima s kojima se mladi suočavaju”, prenosi Xinhua.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA