15 C
Sarajevo
02.07.2024

Pljušte reakcije iz svijeta na smrt Navalnog: Oglasio se i NATO

Ruski opozicionar Aleksej Navalni životom je platio otpor ruskom režimu koji je odgovoran za njegovu smrt, prve su reakcije na vijest o njegovoj smrti, prenose svjetske novinske agencije.

Evropska unija smatra da je “ruski režim” “jedini odgovoran za tragičnu smrt” najvećeg kritičara Kremlja koji je umro u petak u zatvoru na Arktiku gdje je služio  kaznu od 19 godina zatvora, rekao je predsjednik vuropskog vijeća Charles Michel.

“Aleksej Navalni borio se za vrijednosti slobode i demokraije. Za svoje ideale podnio je krajnju žrtvu… Upućujem iskrenu sućut njegovoj porodici i onima koji se bore za demokratiju posvuda u svijetu. Borci umiru, ali borba za slobodu nikada ne prestaje”, objavio je na X-u.

- OGLAS -

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola rekla je da je “svijet izgubio borca čija će hrabrost odjekivati generacijama”, naglasivši da je Navalni bio i dobitnik nagrade Saharov EP-a za slobodu mišljenja.

“Rusija mu je uzela slobodu i život, ali ne i dostojanstvo”, naglasila je.

- Advertisement -

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je “jako ožalošćen i potresen” izvješćem o Navalnijevoj smrti te poručio da treba utvrditi sve činjenice koje su do toga dovele. 

“Moramo utvrditi sve činjenice, a Rusija mora odgovoriti na ozbiljna pitanja o okolnostima njegove smrti”, kazao je Stoltenberg.

Njemački kancelar Olaf Scholz istaknuo je da je Navalni platio životom svoju hrabrost.

“Svi smo jako tužni zbog toga što se onaj tko se zalaže za demokratiju mora bojati za svoju sigurnost i svoj život”, dodao je Olaf Scholz na tiskovnoj konferenciji u Berlinu zajedno sa šefom ukrajinske države Volodimirom Zelenskim.

“Očito mi je da je (Aleksej Navalni) ubijen poput hiljada drugih koji su mučeni do smrti zbog jedne osobe, Putina, kojemu je svejedno ko će umrijeti sve dok je na položaju”, naglasio je Zelenskij.

Britanski premijer Rishi Sunak kazao je na X-u: “To je strašna vijest. Kao žestoki borac za rusku demokratiju, Aleksej Navalni pokazao je nevjerojatnu hrabrost kroz svoj život”.

“Moje su misli s njegovom suprugom i narodom Rusije za koji je ovo velika tragedija”.

Francuski ministar vanjskih poslova Stephane Sejourne smatra da je Navalni platio životom svoj “otpor opresivnom sistemu”.

“Njegova smrt u kažnjeničkoj koloniji podsjeća nas na realnost režima Vladimira Putina”, rekao je. 

Moskva snosi “veliku odgovornost” za Navaljnijevu smrt, ocijenio je norveški ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide na X-u, dodajući da je “jako ožalošćen” tom viješću.

Latvijski predsjednik Edgars Rinkevics objavio je na X-u da je Navalnija “brutalno ubio Kremlj”. “To je činjenica i to je nešto što bi trebalo znati o pravoj prirodi sadašnjeg ruskog režima. Moja sućut obitelji i prijateljima.”

Litavski predsjednik Gitanas Nauseda rekao je na X-u da se ruske vlasti moraju suočiti s posljedicama.

Španija je zatražila da se razjasne sve okolnosti njegove smrti, a izrazi žalosti i sućuti došli su i iz Italije i Poljske.

Zatvorska uprava okruga Jamalo-Nenecki objavila je u petak da je ruski opozicionar Navalni mrtav.

Federalna zatvorska služba Jamalo-Neneckog autonomnog okruga priopćila je na svojoj web stranici da se Navalni “osjećao loše” nakon šetnje u petak i “gotovo odmah izgubio svijest”.

U priopćenju se navodi da je pozvano medicinsko osoblje, ali da ga nisu uspjeli reanimirati. Uzrok smrti Navalnog se utvrđuje, dodali su.

Navalni je imao 47 godina. Služio je kaznu u kaznenoj koloniji IK-3 u Karpu, oko 1900 km sjeveroistočno od Moskve, 60 km sjeverno od Arktičkog kruga.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruska zatvorska uprava provodi sve provjere glede smrti ruskog opozicionara, ali da Kremlj nema nikakvih informacija o tome. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin obaviješten je o smrti Navalnog, izvijestila je državna novinska agencija TASS.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da forenzički rezultati još uvijek nisu stigli i da se ne zna uzrok smrti, ali da zapad već izvlači svoje zaključke.

Navalni, daleko najpoznatiji ruski opozicionar i kritičar rata u Ukrajini, postao je istaknut prije više od deset godina ismijavanjem elitne klase oko predsjednika Vladimira Putina i iznošenjem optužbi za korupciju golemih razmjera. Izazvao divljenje raznorodne ruske opozicije jer se dobrovoljno vratio u Rusiju 2021. iz Njemačke, gdje je bio liječen zbog, kako su zapadni laboratorijski testovi pokazali, pokušaja trovanja nervnim agensom.

Navalni je tada rekao da je otrovan u Sibiru u avgustu 2020. Kremlj je zanijekao da ga je pokušao ubiti i rekao da nema dokaza da je otrovan nervnim agensom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA