15 C
Sarajevo
20.09.2024

Policijska racija u Strasbourgu, potraga za napadačem

Elitna jedinica francuske policije RAID raspoređena je duž jedne ulice, neki od naoružanih policijaca pretresaju kuće u potrazi za napadačem, drugi proširuju sigurnosnu zonu na susjedna naselja, prenosi Reuters.

Za sada nije jasno da li policija ima informacije da se napadač krije u ovom naselju, gdje je posljednji put viđen nakon napada u utorak uvečer. Za Cherifom Chekattom, odbjeglim napadačem iz Strasbourga, traga 720 policajaca širom istočne Francuske, mada nije sigurno da je on još na teritoriji te zemlje, dok iz vlade poručuju da ga žele “živog ili mrtvog”.

Chekatt je posljednji put viđen u naselju Neudorf, odakle mu se gubi trag. I njemačko tužilaštvo otvorilo je danas istragu protiv Chekatta, javljaju francuski mediji. Njemačko tužilaštvo je pokrenulo istragu za ubistvo, pokušaj ubistva i nanošenje teških povreda, rekao je glasnogovornik tužilaštva.

- OGLAS -

Francuska televizija BFM navodi da je istragu otvorio sektor njemačkog tužilaštva za suzbijanje terorizma. Dozvoljeno je da njemačko tužilaštvo istražuje o ovom slučaju paralelno sa francuskim jer su njemački državljani prisustvovali napadu u utorak uvečer u Strasbourgu, na granici Francuske i Njemačke, kako prenosi Al jazeera.

Iako nijedan njemački državljanin u tom napadu nije ranjen, oni su pretrpjeli traume. Dok je Chekatt u bijegu, Francuska je podignula sigurnosnu prijetnju na najviši nivo, osnaživši kontrole na granici s Njemačkom, a elitne jedinice praćene helikopterima traže osumnjičenog.

- Advertisement -

Francuska policija tokom potjere za napadačem na Božićni sajam u Strasbourgu uhapsila je pet osoba, objavio je u srijedu Laurent Nunez, sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova.

U napadu u utorak, ubijene su tri osobe, a 13 povrijeđeno, od kojih je osam ozbiljno.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA