13.8 C
Sarajevo
20.09.2024

Pompeo: Namjeravamo sarađivati sa Saudijskom Arabijom

Američki državni sekretar Mike Pompeo je izjavio da Sjedinjene Američke Države i dalje imaju važno partnerstvo sa Saudijskom Arabijom, prenosi Anadolu Agency (AA).

”Partnerstvo sa Saudijskom Arabijom je poslužilo sigurnosti SAD-a u prve dvije godine mandata predsjednika Trumpa. Namjeravamo sarađivati sa Saudijskom Arabijom i učiniti Ameriku sigurnom”, rekao je Pompeo novinarima u New Yorku nakon sastanka u Vijeću sigurnosti UN-a.

Komentarišući izjavu ambasadorice Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pri Ujedinjenim narodima (UN) Nikki Haley koja je kazala kako su vlasti Saudijske Arabije i princ Muhammed bin Salman odgovorni za ubistvo novinara Jamala Khashoggija, Pompeo je rekao da SAD mnoge osobe smatra odgovornima za ubistvo saudijskog novinara.

- OGLAS -

”Nastavljamo istragu i doći ćemo do tačke kada će odgovorni morati odgovarati. Siguran sam da se Haley slaže sa mnom u tome da su interesi Amerike u regionu vrlo važni”, kazao je Pompeo.

Podsjetimo, Haley, koja će na kraju godine napustiti poziciju ambasadorice SAD-a u UN-u, u srijedu je izjavila kako su vlasti Saudijske Arabije i princ Muhammed bin Salman odgovorni za ubistvo novinara Jamala Khashoggija.

- Advertisement -

“Saudijske vlasti i njihov prvi čovjek Muhammed bin Salman su odgovorni. Ne smije ostati nekažnjen”, kazala je Haley, te dodala:

“Moramo ozbiljno razgovarati sa Saudijcima. Moramo im kazati da pred ovim nećemo zatvoriti oči i da se takvo nešto više nikada ne smije ponoviti.”

Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je on zadavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno. Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

Američka obavještajna agencija (CIA) u izvještaju je navela da je naredbu za Khashoggijevo ubistvo izdao saudijski prestolonasljednik Muhammed bin Salman.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA