7 C
Sarajevo
21.10.2024

Pompeo: Trumpova prijetnja Turskoj pokazuje američku predanost partnerima

O predsjednikovoj prijetnji na Twitteru, Pompeo je rekao da tek o tome treba razgovarati s turskim zvaničnicima. Pompeo smatra da je Trump mislio na uvođenje sankcija ako Turska poduzme vojnu akciju protiv Kurda u Siriji, američkih saveznika u borbi protiv pripadnika Islamske države .

U nedjelju je Trump objavio u tweetu: “Ekonomski razoriti Tursku ako ona napadne Kurde”.

Odluka Donalda Trumpa da napusti Siriju, šokirala je američke saveznike i razbjesnila sirijske Kurde. Iako je prvobitno rekao da će povlačenje biti brzo, poslije je ipak usporio s tom akcijom.

- OGLAS -

Pompeo je naglasio da je američka poruke Kurdima bila direktna i nepromijenjena otkako je Trump prošlog mjeseca donio odluku da povuče američke vojnike iz Sirije.

– Administracija je veoma dosljedna prema poštovanju našeg zahtjeva da Turci ne napadnu Kurde na neprimjeren način. Svi mi napadamo ekstremiste tamo gdje ih pronađemo. Mislim da su predsjednikove izjave u skladu s tim – izjavio je Pompeo novinarima u Rijadu.

- Advertisement -

Novinari su Pompea pitali na šta je Trump konkretno mislio pod razaranjem turske ekonomije:

“Mi uvodimo sankcije brojnim zemljama širom svijeta. Pretpostavljam da je on govorio o takvoj vrsti akcije, ali morat ćete to upitati njega”.

Nakon Trumpovog tweeta, turska lira je danas izgubila 0,84 posto vrijednosti nakon prijetnje američkog predsjednika, prenosi agencije AP.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA