7.9 C
Sarajevo
07.10.2024

Ponovo podignuta optužnica protiv Trumpa, zakomplikovat će mu izbornu utrku

Specijalni tužilac Jack Smith je podigao novu izmijenjenu optužnicu protiv Donalda Trumpa nakon što je prethodnu poništio Vrhovni sud SAD-a.

Specijalni tužilac Jack Smith je podigao novu izmijenjenu optužnicu protiv Donalda Trumpa nakon što je prethodnu poništio Vrhovni sud SAD-a zbog imuniteta bivših predsjednika države. Ovakav razvoj događaja može utjecati na izbornu utrku protiv Kamale Harris.

Smith je očigledno odlučan u procesuiranju Donalda Trumpa zbog nereda nakon izbora 2020. godine i sumnje na krađu izbora te je oborenu optužnicu izmijenio i ponovo je podigao, uz podršku velike porote. Tužilac je signalizirao da namjerava izvesti Trumpa pred “lice pravde”, ali se to ne bi trebalo dogoditi do izbora.

“Mislim da ovo u osnovi Jack Smith kaže: ‘Još uvijek imam ovo'”, rekao je bivši zamjenik direktora FBI-a Andrew McCabe, komentator za pravnu i nacionalnu sigurnost CNN-a nakon što je specijalni tužilac u utorak podigao izmijenjenu optužnicu koju je podržala nova velika porota.

- OGLAS -

Odluka konzervativne većine u Vrhovnom sudu da obori prvobitnu optužnicu je pokrenula brojne rasprave. Vodeći naučnici i pravnici osudili su odluku kao suprotnu duhu osnivača zemlje jer predsjedništvu daje značajna nekontrolisana ovlašćenja.

Činjenice i dokazi Smithovog slučaja se nisu promijenili. Optužnica i dalje tereti Trumpa za zavjeru i prevaru vladinog sistema, koji broji izborne glasove i za korumpiranost i opstruiranje procesa potvrđivanja pobjede Joea Bidena. Također ga optužuje da je skovao zavjeru protiv temeljnog prava građana da daju svoj glas i da ga prebroje. Ali u znak poštovanja prema presudi Vrhovnog suda, Smith je uklonio izraz u kojem se navodi da je Trump koristio Ministarstvo pravde da promovira svoje tvrdnje o izbornoj prevari.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA