11.6 C
Sarajevo
21.09.2024

Protesti ogromnih razmjera u Francuskoj, stotine uhapšenih

 Francuski policijski odredi za suzbijanje nereda ispalili su u Parizu suzavac na pripadnike “žutih prsluka” nakon sukoba na početku protesta protiv politika predsjednika Emmanuela Macrona koje su rezultirale poskupljenjem troškova života. Na ulicama su stotine prosvjednika, bacaju se petarde, čuju se eksplozije. 

”Učinit ćemo sve što možemo kako bi današnji dan prošao bez nasilja i kako bi nastavili započeti dijalog u najboljim mogućim uvjetima”, kazao je premijer Edouard Philippe. Philippe je kazao da je danas sveukupno uhapšeno oko 480 osoba, a kod više od 200 je policija pronašla hladno oružje, uključujući čekiće, palice za bejzbol i metalne lopte. U centru Pariza okupljeno je 5.000 ljudi. Diljem zemlje raspoređeno je 90.000 policajaca, od kojih u Parizu 8000. Policija je izvijestila o 1500 učesnika protesta koji su se okupili na Champs Elyseesu, ali za sada nema dojava o nasilju.

Ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner je pozvao miroljubive prosvjednike da se ne pomiješaju s huliganima. Također je poručio da se policija sprema na čvrst odgovor nasilnicima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA