12.7 C
Sarajevo
19.09.2024

Protesti “žutih prsluka” u Londonu

Veliki broj građana Londona izašao je i danas na ulice kako bi učestvovali u protestima “žutih prsluka”, koji se devetu sedmicu zaredom održavaju širom Francuske, ali i drugih evropskih zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

Lokalni mediji navode da hiljade građana traži održavanje općih izbora i kraj mjera štednje.

James Goddard, jedan od vodećih članova “žutih prsluka”, uhapšen je u vezi sa slučajem napada na konzervativnog poslanika prije šest dana. Ovaj 29-godišnjak uhapšen je ispred željezničke stanice St James’ Park u Londonu, tokom današnjih protesta.

- OGLAS -

Od 17. novembra u protestima širom Francuske poginulo je najmanje deset ljudi, dok ih je oko hiljadu povrijeđeno. Privedeno je oko 5.600 ljudi.

Tokom sedmice “žuti prsluci” su preko društvenih mreža pozivali na masovne proteste u Bourgesu, gdje su lokalne vlasti zabranile okupljanje u centru grada koji ima oko 70.000 stanovnika. Dozvoljeno je, pak okupljanje u perifernim dijelovima.

- Advertisement -

Tokom božićnih i novogodišnjih praznika pokret “žutih prsluka” je vidno oslabio, ali izgleda da se ponovo “budi”, uprkos ustupcima koje je napravio francuski predsjednik Emmanuel Macron. No, demonstranti zahtijevaju korjenite ekonomske i političke reforme.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA