5 C
Sarajevo
01.10.2024

Putin je 2022. zaigrao “ruski rulet” u Ukrajini! Mijenjaju li Rusi svoju nuklearnu doktrinu?

Najnoviji rezultati katastrofalnih ispitivanja interkontinentalne balističke rakete "Sarmat" dovode u pitanje nuklearnu moć Ruske Federacije uopće.
"Istovremeno, treba uzeti u obzir da su interkontinentalne balističke rakete prethodne generacije 'Vojvoda' ili 'Satana', kako su ih zvali, dizajnirane u Ukrajini u Dnjepropetrovsku, a ukrajinska strana ih već dugo vrijeme nije servisirala, što može imati katastrofalan rezultat u njihovoj stvarnoj borbenoj gotovosti", ističe Levchenko.

Bivši ukrajinski diplomata u BiH i Hrvatskoj, Oleksandr Levchenko, za „Face.ba“ piše o aktuelnoj situaciji u Ukrajini i svijetu.

„Ruski diktator Vladimir Putin najavio je 30. septembra 2022. godine aneksiju četiri okupirana regiona Ukrajine: Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja. Ilegalna aneksija suverenih teritorija Ukrajine brutalno je kršenje Povelje UN-a i zadiranje u temeljna načela uspostavljenog međunarodnog poretka. Svijet ne priznaje zahtjeve Ruske Federacije na njen suverenitet nad okupiranim teritorijama Ukrajine, uključujući Krim.

Ukrajina nikada neće pristati da ustupi svoje teritorije agresoru. Sve ponude mira u zamjenu za teritoriju su besmislene i odbacit će ih Kijev i ukrajinsko društvo. Uostalom, ruska okupacija je ukrajinskim zemljama donijela teror, kršenje građanskih prava i sloboda i ekonomsku propast. Ovo je zaista ‘ruski svijet’ koji Moskva pokušava da izveze. Stoga Ukrajina čini sve što je moguće u diplomatskoj i vojnoj sferi da vrati svoje teritorije i oslobodi svoje građane od privremene okupacije.

- OGLAS -

U međuvremenu, ruski predsjednik je najavio promjene ruske nuklearne doktrine. Moskva pokušava da uvede pravo na upotrebu nuklearnog oružja protiv nenuklearnih država koje navodno djeluju ‘uz učešće ili podršku nuklearne države’, kao i u slučaju ‘agresije’ na Bjelorusiju. Ovo je još jedno zaoštravanje u nuklearnoj ucjeni, u koju se Moskva sistematski upušta. Cilj Ruske Federacije je jednostavno zastrašiti ukrajinske partnere i natjerati ih da ograniče pomoć Kijevu.

Osim toga, ovo je očajnički pokušaj da se spriječi davanje dozvole Ukrajini da koristi zapadne rakete dugog dometa na teritoriji Ruske Federacije. Uostalom, davanje takve dozvole značajno će proširiti sposobnosti odbrambenih snaga Ukrajine i dodatno zakomplicirati situaciju agresora. Osim nuklearne ucjene, Ruska Federacija nema drugih alata za zastrašivanje svijeta. Zbog toga je njemački ministar odbrane Boris Pistorius pozvao da se ne plašimo Putinovih prijetnji, već da ‘radimo ono što mislimo da je ispravno’.

- Advertisement -

Evropska unija je već odlučno odbacila ove Putinove prijetnje i izjavila da će stav EU u pogledu kontinuirane podrške Ukrajini ostati nepromijenjen. Evropski parlament je pozvao da se Ukrajini dozvoli korištenje zapadnih projektila dugog dometa na teritoriji Ruske Federacije. U međuvremenu, savezni kancelar Njemačke Olaf Scholz rekao je da Njemačka neće dati Ukrajini dalekometno visokoprecizno oružje i neće ukinuti ograničenje na raketne udarce na ruskom teritoriju. Sumnje nekih zapadnih partnera Ukrajine u izvodljivost upotrebe dalekometnog oružja na teritoriji Ruske Federacije jedno je od dostignuća Kremlja u ovom ratu. Rusko vodstvo strahuje od nuklearnog sukoba i nesigurno je u vlastitu spremnost za nuklearnu eskalaciju.

Najnoviji rezultati katastrofalnih ispitivanja interkontinentalne balističke rakete ‘Sarmat’ dovode u pitanje nuklearnu moć Ruske Federacije uopće. Istovremeno, treba uzeti u obzir da su interkontinentalne balističke rakete prethodne generacije ‘Vojvoda’ ili ‘Satana’, kako su ih zvali, dizajnirane u Ukrajini u Dnjepropetrovsku, a ukrajinska strana ih već dugo vrijeme nije servisirala, što može imati katastrofalan rezultat u njihovoj stvarnoj borbenoj gotovosti. Ukrajina je više puta dokazala da ‘crvene linije’ na koje se poziva Kremlj zapravo ne postoje.

Predsjednik Ukrajine najavio je da predstoji odobrenje za dalekometne udare zapadnim oružjem na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Prema V. Zelenskom, danas ova odluka ne zavisi od Kijeva. Ukrajina je završila svoj ‘domaći zadatak’ u pripremi obrazloženja za štrajk. Sljedeći korak će biti od zapadnih partnera. Oklijevanje država partnera po pitanju dalekometnog oružja rezultat je ruske politike globalne ucjene. Podsticanjem straha od ‘eskalacije’, Moskva nastoji da obuzda odlučnost Zapada da podrži Ukrajinu.

Takozvane ‘crvene linije Kremlja’ su fikcija, a prijetnje ‘nuklearnom eskalacijom’ su blef. Ukrajina je to dokazala u praksi. Omogućavanje zapadnom oružju da udari duboko u Rusku Federaciju značajno će ojačati odbrambene sposobnosti Ukrajine i pogoršati situaciju države agresora. I time – kraj rata će se približiti na osnovu pravednog mira. Konkretno, o tome je svjedočila uspješna operacija Oružanih snaga Ukrajine u regiji Kursk, koja je dokazala prazninu prijetnji Kremlja.

Ukrajina je trenutno sposobna gađati ciljeve na teritoriji Ruske Federacije vlastitim oružjem, ali zapadno oružje dugog dometa i ukidanje ograničenja na njihovu upotrebu omogućit će bolje sprečavanje ruskog terora, približavanje pobjede i mira. Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije optužilo je Oružane snage za napade na bolnice i druge civilne objekte u regiji Kursk, pucanje na civile, pljačku i namjerno ometanje evakuacije. Također, Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je smrt 56 civila u regiji Kursk i 266 ranjenih.

Mora se shvatiti da se Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije odavno pretvorilo u glasnogovornika propagande Kremlja. Lažne optužbe za ratne zločine imaju za cilj diskreditaciju Ukrajine u očima međunarodne zajednice i kompromitaciju odbrambenih snaga Ukrajine. Izmišljajući ‘zločine Oružanih snaga Ukrajine’, Moskva nastoji da skrene pažnju međunarodne zajednice sa sopstvenih zločina nad civilnim stanovništvom Ukrajine – stvarnih i dokumentovanih. Komentarišući izjavu Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije, Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine je naglasilo da se Oružane snage Ukrajine pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava i da ne napadaju civilno stanovništvo.

S obzirom na činjenicu da Rusija konstantno daje lažne brojeve i bavi se propagandom, potrebno je ove tvrdnje provjeriti. Ako Rusija zaista želi da pokaže pravo stanje na terenu, mogla bi dati pristup UN-u i Crvenom krstu, ali to ne čini. Akcije Odbrambenih snaga na teritoriji Kurske oblasti su odbrambena operacija koja se izvodi isključivo u svrhu zaštite stanovništva Ukrajine od ničim izazvane agresije Ruske Federacije.

‘Vidite, mi ništa tuđe ne dodajemo našoj državi, ne mijenjamo u regiji Kursk zakone, Ustav itd. Ne trebaju nam strane teritorije i građani’, zaključio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.“

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA