12.7 C
Sarajevo
19.09.2024

Putin neće stati! Zašto je rat u Ukrajini važan za mir cijele Evrope?

Ministar vanjskih poslova Ukrajine, Dmitro Kuleba, nakon još jednog napada Ruske Federacije na Harkiv i Lubotin, pozvao je zemlje koje imaju "Patriot" da ubrzaju donošenje odluka i te sisteme daju Ukrajini.
"Uštede na pomoći Ukrajini mogu dovesti do desetostrukog povećanja troškova za zaustavljanje napredovanja ruskih trupa kroz mirne evropske gradove. Moguće je da bi jedan od njih uskoro mogao postati sljedeći Harkiv.“

Bivši ukrajinski diplomata u BiH i Hrvatskoj, Oleksandr Levchenko, za „Face.ba“ piše o aktuelnoj situaciji u Ukrajini.

„Ruske trupe nastavljaju vršiti pritisak na sjever oblasti Harkiv. Harkiv je drugi po veličini grad u Ukrajini, industrijski i naučni centar, humanitarno i logističko čvorište koje osigurava stabilnost ukrajinskih pozicija na istoku. Rusi nisu u mogućnosti da zauzmu Harkiv, ali zbog blizine grada ruskoj granici – granatiraju i uništavaju grad kako bi život u njemu učinili nepodnošljivim. Danas je odbrana Harkiva kritična za odbranu Ukrajine. Stoga je jačanje protuzračne i proturaketne odbrane u gradu jedan od primarnih zadataka. Efikasna odbrana Harkiva je također nemoguća bez efektivnog oštećenja koncentracijskih tačaka i logistike agresorske vojske koja djeluje na pravcu Harkiva… a ova mjesta su već na teritoriji Ruske Federacije. Stoga je za efikasnu zaštitu Harkiva neophodno ukinuti neopravdanu zabranu upotrebe efikasnog zapadnog oružja na teritoriji Ruske Federacije. Trenutno, ova zabrana stvara priliku agresoru da nekažnjeno napadne preko državne granice, što Rusija može koristiti ne samo u regijama Harkiv, ali već i u Sumiju. U međuvremenu, Rusija je još jednom izvela brutalni raketni napad na civilno stanovništvo Ukrajine. Granatirani su gradovi Harkov i Ljubotin, kao i selo Zoločiv u oblasti Harkiv. Udar je izveden sa petnaest balističkih projektila S-300. Pogođeno je i nekoliko objekata željezničke infrastrukture u Harkivu i regionu. Prema preliminarnim podacima, usljed raketnog napada poginulo je sedam civila, a broj povrijeđenih iznosi šesnaest. Ogromna većina poginulih i ranjenih su žene koje su radile u štampariji ‘Vivat’ u Harkivu. Ruski režim nastavlja da iskorištava činjenicu da Ukrajini još uvijek nedostaje dovoljna protuzračna odbrana i pouzdana sposobnost da uništi ruske lansere tačno tamo gdje se nalaze – u regionima Rusije koji graniče s Ukrajinom. Zapad mora biti odlučniji da pomogne Ukrajini da se suprotstavi ruskoj agresiji i ukine ograničenja za napade ruskih snaga zapadnim oružjem na rusku teritoriju, tako da Ruska vojska ne može nekažnjeno granatirati mirne ukrajinske gradove. U takvoj situaciji, Ukrajini je potrebno mnogo više zapadnih protuzračnih i proturaketnih sistema da pokrije više gradova, kritičnih infrastrukturnih objekata i nuklearnih elektrana od ruskih projektila. Ukrajini treba više američkih Patriot sistema i njihovog evropskog pandana francusko-italijanskog SAMP/T dugog dometa, njemačkog IRIS-T sistema srednjeg dometa i norveškog NASAMS, koji se smatra najefikasnijim sistemom protuzračne odbrane kratkog dometa za stvaranje mnogo ešaloniranijeg sistema protuzračne odbrane na dugim, srednjim i kratkim prilazima ukrajinskim gradovima i mjestima kritične infrastrukture. Zajednička proizvodnja opreme protuzračne odbrane sa zapadnim partnerima je također jedan od načina da se Ukrajina spasi od ruskog raketnog terora. Bez vojne podrške, moćnih sredstava protuzračne i proturaketne odbrane, ukrajinski gradovi i sela su pod prijetnjom potpunog uništenja.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, nakon još jednog napada Ruske Federacije na Harkiv i Lubotin, pozvao je zemlje koje imaju Patriot da ubrzaju donošenje odluka i te sisteme daju Ukrajini. Prema riječima šefa Ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova, ‘ovaj užasan napad bi trebao podsjetiti sve širom svijeta da Ukrajini još uvijek hitno treba sedam sistema Patriot’.

- OGLAS -

‘Veoma smo zahvalni Njemačkoj na najavi o obezbjeđivanju još jednog sistema. Ali dobijanje još šest sistema što prije ostaje kritično važno ne samo za opstanak Ukrajine, već i za mir u Evropi. Svi bi trebali biti jasno svjesni onoga što se govori, jer svaki dan odlaganja, debate i rasprave ne samo da košta života Ukrajinaca, već i približava mogućnost rata većih razmjera u Evropi’, kazao je Kuleba.

On je naglasio da će Putinova diktatura nesumnjivo proširiti svoju agresiju i odnijeti više života ako se sada ne zaustavi u Ukrajini. Ministar je još jednom pozvao zemlje koje imaju Patriot da ubrzaju donošenje odluka i obezbijede te sisteme Ukrajini. Uostalom, sedam Patriot sistema i nije tako visoka cijena za dugoročni mir u Evropi. Ali oni su potrebni sada, a ne sutra.

- Advertisement -

‘Nažalost, same riječi solidarnosti ne mogu presresti ruske projektile.’

U vezi sa zaoštravanjem situacije u oblasti Harkiva, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski održao je još jedan sastanak Glavnog štaba, na kojem su izvještaje saslušali od glavnog komandanta Oleksandra Sirskog i šefa vojne obavještajne službe Kirila Budanova. Utvrđeno je da zemlja agresor želi da odvuče ukrajinske trupe na sjever kako bi napredovala u istočnom pravcu. Predsjednik Ukrajine je istakao da razumije kako odgovoriti na rusku ofanzivu u regiji Harkiv i provokacije koje je prate. Istovremeno, ambasadorica Evropske unije u Ukrajini, Katarina Maternova, naglasila je potrebu da se ubrza i ojača snabdijevanje Ukrajine vojnom pomoći nakon još jednog napada Ruske Federacije na Harkiv: ‘Još jedan tužan dan – još jedan strašan ruski raketni napad na Harkiv i region… Mnogo žrtava. Zato je potrebno više oružja, sredstava protuzračne odbrane i municije da se zaustavi ovaj pokolj’, rekla je Maternova, obraćajući se zemljama članicama EU koje vode miran život i ne osjećaju opasnost od dolaska ruskih trupa.

Neophodno je shvatiti da se Evropa i svijet moraju probuditi iz slatkog sna mirnog života i biti spremni da uzvrate na napad agresivne Moskve. Istovremeno, to je mnogo lakše učiniti u Ukrajini. Uštede na pomoći Ukrajini mogu dovesti do desetostrukog povećanja troškova za zaustavljanje napredovanja ruskih trupa kroz mirne evropske gradove. Moguće je da bi jedan od njih uskoro mogao postati sljedeći Harkiv.“

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA