30.5 C
Sarajevo
07.07.2024

Putin poručio da su talibani saveznik Moskve u borbi protiv terorizma

Moskva je godinama njegovala odnose s talibanima, unatoč tome što je zabranjena organizacija u Rusiji od 2003. godine, a Putin je prošlog mjeseca pozvao Moskvu da "izgradi" odnose s Talibanskom vladom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da su talibani, zabranjena grupa u Rusiji, “saveznici” Moskve u borbi protiv terorizma jer kontrolišu Afganistan.

Moskva je godinama njegovala odnose s talibanima, unatoč tome što je zabranjena organizacija u Rusiji od 2003. godine, a Putin je prošlog mjeseca pozvao Moskvu da “izgradi” odnose s Talibanskom vladom.

“Moramo pretpostaviti da talibani kontrolišu vlast u zemlji. I u tom smislu talibani su, naravno, naši saveznici u borbi protiv terorizma, jer svaka vlast je zainteresirana za stabilnost države kojom upravlja”, rekao je Putin u Astani.

- OGLAS -

Talibani se godinama bore protiv ekstremističkog rivala ISIS-K u Afganistanu. U martu su pripadnici ISIS-K ubili više od 140 ljudi u napadu na moskovsku koncertnu dvoranu, najsmrtonosnijem terorističkom napadu u Rusiji u gotovo dva desetljeća.

Otkako su preuzeli vlast u Afganistanu 2021., talibani su nametnuli ekstremni oblik islamskog zakona koji učinkovito zabranjuje ženama javni život.

- Advertisement -

Putin je rekao da su talibani “preuzeli neke odgovornosti”, ali da još uvijek postoje “pitanja koja zahtijevaju stalnu pozornost unutar zemlje i međunarodne zajednice”.

“Siguran sam da su talibani zainteresirani da u Afganistanu sve bude stabilno”, dodao je.

Moskva je zagrijala odnose s Afganistanom, s kojim ima kompliciranu historiju nakon sovjetske invazije 1980-ih, od izlaska SAD-a iz zemlje. Ali nije uspjela službeno priznati Talibansku vladu i ono što nazivaju “Islamski emirat Afganistana”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA