12 C
Sarajevo
02.03.2024

Putin: Saglasni smo s Turskom u vezi s pitanjem borbe protiv svih terorista

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je nakon sastanka s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u srijedu  u Moskvi istakao da je susret bio izuzetno konstruktivan te da je održan u atmosferi razgovora o bilateralnim odnosima.

“Radimo na trajnom rješenju sirijskog pitanja. Želimo ovo pitanje riješiti političkim i diplomatskim sredstvima”, kazao je Putin na konferenciji za medije.

Istakao je i da bi to bio pozitivan korak ukoliko se ostvari plan SAD-a o povlačenju njihovih trupa iz Sirije.

- OGLAS -

Naglasio je da su Rusija i Turska postigle dogovor da rade na dodatnim mjerama za provedbu memoranduma o Idlibu.

“Saglasni smo s Turskom u vezi s pitanjem borbe protiv svih terorista”, rekao je ruski predsjednik te dodao da će Rusija uskoro biti domaćin trilateralnog samita Moskve, Ankare i Teherana o Siriji.

Erdogan je u obraćanju novinarima naglasio neophodnost zajedničke borbe protiv terorističkih grupa koje teže podrivanju tursko-ruske saradnje.

“Naša zajednička borba protiv terorističkih organizacija u Idlibu bit će nastavljena na isti način. Lideri kao i naši resorni ministri nastavljaju razgovore o pitanju sigurne zone u Siriji”, kazao je Erdogan.

Dodao je da je od ogromnog značaja da se ne pojavi praznina koju bi zloupotrijebili teroristi tokom procesa povlačenja SAD-a iz Sirije.

“Potrebno što prije okončati proces formiranja ustavotvorne komisije Sirije”, rekao je turski predsjednik.

Osim sastanka s predsjednikom Putinom, održan je i sastanak delegacija dviju zemalja koje su razgovarale o bilateralnoj saradnji, regionalnim i globalnim pitanjima, među kojima je i situacija u Siriji, prenosi Anadolu Agency.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA