7 C
Sarajevo
26.02.2024

Razbuktao se treći talas u Europi, stručnjaci navode da imamo samo jedno rješenje

Od petka u ponoć uvedene su nove restrikcije u 16 regiona Francuske, uključujući one u kojima se nalaze Pariz i Nica. Nekoliko sati ranije, stanovnici su u velikom broju napustili francusku prijestolnicu i uputili se u područja s lakšim ograničenjima, poput Bretanje, jugozapadne obale Atlantika i Liona na jugoistoku.

 Veći dio Italije, uključujući gradove Rim i Milano, od ponedeljka je u totalnom lokdaunu, dok je odlučeno da u Španiji, u svim delovima zemlje osim Madrida, budu ograničena putovanja tokom predstojećih uskršnjih praznika. Nemačka prestonica takođe je stopirala planirano popuštanje otvaranja zemlje, zbog porasta broja novooboljelih, piše Blic.

Kritičari kažu da su nove restrikcije uvedene prekasno i da je srž evropskih problema u želji političara da počnu da ublažavaju mjere, piše CNN.

“Drugi talas još nije bio završen, restrikcijske mjere su prebrzo ublažene, a cilj je bio dozvoliti ljudima da idu u šoping za Božić”, smatra francuska epidemiološkinja Katrin Hil.

- OGLAS -

Znatno zaraznija varijanta koronavirusa, poznatija kao britanski soj, čini se da je zajednički krivac za haos. Novi preliminarni podaci objavljeni u medicinskom časopisu British medical journal pokazuju da bi soj, otkriven 2020. godine u Velikoj Britaniji, mogao da bude i smrtonosniji.

Alessandro Grimaldi, načelnik klinike za zarazne bolesti Salvatore u italijanskom gradu Lakvila, kaže da je nova zaraznija varijanta virusa “promijenila igru” dodajući da “protuepidemijske mjere neizbježno moraju biti pooštrene”.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je na ovu prijetnju pre skoro dva mjeseca kada je postalo jasno da se britanski soj proširio na veći dio Starog kontinenta: “Onog momenta kada ovaj soj postane dominantan, to će uticati na epidemijsku krivu u cjelini i dovesti do potrebe za restriktivnijim pristupom javnom zdravlju i socijalnim mjerama, koje će morati da budu na snazi sve dok se transmisija virusa ne smanji.”

Upravo to se sada dešava. Njemački Centar za kontrolu zaraznih bolesti objavio je 10. marta da je britanski soj postao dominantan u ovoj zemlji. U Španiji ovaj soj, prvi put potvrđen u Kentu, trenutno hara u devet od 19 regiona.

Pogoršanje epidemiološke situacije u Evropi trebalo bi da bude svojevrsno upozorenje i za Sjedinjenje Američke Države budući da je i tamo identifikovana ova mutacija koja brzo počinje da se širi. 

Prema nedavno objavljenoj studiji Univerziteta u Bolonji, najstrožije mjere zaključavanja u takozvanim “crvenim zonama” odnosno zonama visokog epidemiološkog rizika u Italiji daju rezultate. Zabilježen je pad broja umrlih od posljedica COVID-a za 91 odsto.

 Drugim riječima, odlaganje donošenja strožih mjera može da bude smrtonosno.

ritanski istraživački centar Fondacija Resolution u četvrtak je saopštio da bi 27.000 života bilo spaseno da je lockdown bio uveden ranije, prije januara ove godine.

Grimaldi ističe da, iako vakcinacija igra glavnu ulogu u suzbijanju epidemije, mora da ide ruku pod ruku sa protuepidemijskim mjerama jer sve dok velika količina virusa cirkuliše u populaciji veća je šansa da će se pojaviti i nove mutacije.

“Virus će pokušati da preživi uprkos vakcini, tako da je lockdown zaista jedini način da se korona zaustavi”, podvlači ovaj stručnjak za zarazne bolesti.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA