15 C
Sarajevo
27.07.2024

Republikanci najavljuju tešku borbu oko Trumpovog opoziva

Poslanici Republikanske stranke poručili su danas da će se njihove kolege iz Demokratske stranke morati dobro pomučiti narednog mjeseca kada u Senatu počne proces za opoziv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi sutra će poslati senatorima jedan članak o opozivu koji je usvojen i u kojem se Trump okrivljuje za podsticanje upada u zgradu Kongresa 6. januara kada je poginulo pet osoba.

Predstavnici republikanaca iznijeli su političke i ustavne argumente i izražavaju sumnju da će demokrate, koje kontrolišu 50 poslaničkih mjesta u stočlanom Senatu, osigurati neophodnih 17 glasova Republikanske stranke.

- OGLAS -

“Mislim da je cijeli proces glup i kontraproduktivan. Već imamo požar koji treba gasiti u ovoj zemlji i sve ovo izgleda kao da dosipate benzin”, rekao je član Komiteta za obavještajna pitanja u Senatu i republikanac Marco Rubio.

On je priznao da Tramp snosi određeni dio odgovornosti za ono što se desilo, ali da je loše po zemlju da se iznova i neprestano podstiče ista priča.

- Advertisement -

Drugi republikanci smatraju da Senat ne može da običnog građanina, što je Trump sada, izlaže procesu opoziva.

Senator Mike Rounds rekao je da Ustav ne dozvoljava opoziv bivšeg predsjednika i da ima mnogo prečih stvari na kojima treba raditi, uključujući potvrdu nominovanih za članove Bidenove administracije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA