13.8 C
Sarajevo
19.10.2024

Rouhani: Skoro cijeli svijet je uz Iran, SAD ostaju i bez tradicionalnih saveznika

Iranski predsjednik Hasan Rouhani izjavio je kako je, izuzev nekoliko zemalja, cijeli svijet stao uz Iran protiv Sjedinjenih Američkih Država (SAD), te kako su Washington napustili i njegovi tradicionalni saveznici, javlja Anadolu Agency (AA).

Rouhani se obratio na sjednici iranskog parlamenta gdje je zatražio podršku za nove ministre u Vladi Irana. Tom prilikom se osvrnuo i na američke sankcije prema njegovoj zemlji.

Rouhani je istakao kako je Iran u posljednjih nekoliko mjeseci ostvario velike uspjehe protiv SAD-a, te dodao kako se SAD suprotstavio “velikoj zemlji kao što je Iran”, ali napustili su ga i tradicionalni saveznici.

- OGLAS -

Iranski predsjednik također, navodi kako je u Međunarodni sud pravde donio odluku u korist Irana.

“Cijeli svijet, izuzev nekoliko zemalja, stao je uz Iran”, naveo je Rouhani.

- Advertisement -

Osvrnuo se i na ekonomsku krizu u njegovoj zemlji, te kazao kako narod ima značajne poteškoće, posebno onaj dio stanovništva sa slabijim primanjima.

“Ne možemo bježati od problema i kazati narodu da nismo u stanju riješiti probleme govoreći da su njihov glavni razlog američke sankcije i pad prodaje nafte. Inflaciju ćemo staviti pod kontrolu i pojačati poslovna okruženja. To je za nas moguće. Strani mediji lažima vrše propagandu kako bi zavarali javnost. Govore kako je u Iranu prisutna hiperinflacija, govore da je Iran zemlja s najlošijim uslovima za život, ali to nije istina”, kazao je Rouhani.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA