11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Ruanda država koja cvjeta: Od genocida do svemira

Ruanda je država u jezerskoj regiji središnje Afrike i bez izlaza na more. Premda se radi o maloj državi, razorenoj ratom i masakrima, u njoj počinje priča o izvanrednom uspjehu i fascinantnom ekonomskom modelu.

Ruanda, koja se godinama utapala u močvari rata, koji je uništavao sve pred sobom, stresla je prašinu sa sebe i ustala ispod ruševina. Inspirirana putevima kojima su kročili veliki počela je ostvarivati i nizati uspjehe u samo nekoliko godina.

Prije nekoliko dana ova zemlja je svoj uspjeh krunisala lansiranjem prvog satelita u orbitu u sklopu projekta povezivanja škola i urbanih područja s besplatnim internetom i prelaza na optičke kablovske mreže, koji je iznosio više od dvije milijarde dolara.

- OGLAS -

U periodu od 1993. do 1995. godine Ruanda je postala žrtva građanskog rata između etničke većine Hutu, koja čini više od 80 posto stanovnika, i ostatka stanovništva koje predstavlja pleme Tutsi.

Milion žrtava genocida

- Advertisement -

Na samom početku rata prednost je imala većina. Međutim, Paul Kagame, ime koje će historija pamtiti, organizirao je redove Ruandskog patriotskog fronta izvan države. Poveo je osvetnički rat i 1995. godine uspio okupirati glavni grad Kigali.

Broj žrtava genocida iznosio je blizu milion, od oko jedanaest miliona stanovnika u to vrijeme, a više od dva miliona Hutua bili su primorani pobjeći u susjedni Zair, zbog straha od odmazde, dok je u zatvore smješteno više od 120.000 optuženih za genocid.

Nakon tog rata Ruandski patriotski front uspio je preuzeti kontrolu nad državom, a Kagame je imenovan na funkciju zamjenika predsjednika Pasteura Bizimungua. Međutim, država se gušila u haosu pet godina nakon rata, a vlada nije uspijevala pronaći rješenje za problem.

Zemlja je prolazila kroz najgore periode na socijalnom, ekonomskom i političkom polju, a izgledi Bizimungue i njegove vlade nisu se činili baš najboljim. Stoga se on povukao sa vlasti i 2000. godine je predao u ruke svog zamjenika Kagamea.

Dolaskom na vlast, Kagame je postavio dva jasna cilja – prvo, da ujedini narod; drugo, da izvuče zemlju iz siromaštva. Predsjednik je pristupio realizaciji ovog plana s više područja, posvećujući prvenstveno pažnju pomirenju u društvu, usvajanju novog ustava, koji zabranjuje upotrebu naziva Hutu i Tutsi, te korištenje bilo kakvog etničkog diskursa.

Različiti planovi vlade uspjeli su dovesti do pomirenja među članovima zajednice. Izbjeglice su se vratile svojim domovima i uspostavljeni su lokalni sudovi kako bi se vratila prava i uklonile nepravde.

Uz ostvarivanje napretka u društvenim pitanjima, vlada je energiju usmjerila na razvoj i unapređenje ekonomije. Eksperti i stručnjaci su ponudili studije koje su pretočene u ekonomsku “Viziju 2020”, koja obuhvata 22 cilja u različitim oblastima.

Ovi ciljevi su uspjeli ostvariti čudo, pa se tako bruto domaći proizvod – BDP po stanovniku u 2015. godini povećao za 30 puta u odnosu na prethodnih 20 godina.

Ekonomski stručnjak iz Ruande Klit Nikza u svemu tome ne vidi nikakvo čudo. “Da bi se stvorila uspješna država, ne treba da iznova izmišljate točak, nego je dovoljno da iskoristite iskustva drugih”, kaže on.

U tom smislu vlada ove zemlje je poslala brojne odbore u druge zemlje kako bi iskoristili njihova iskustva.

“Ako možete napraviti aerodrom koji funkcionira bez korupcije i mita, pružite brzu internet uslugu u zemlji, osigurate jednostavne procedure investiranja i imate omladinu koja govori engleski jezik, onda ćete dobiti efikasnu državu i privući ćete kompanije i investitore iz cijelog svijeta”, izjavio je Nikza ranije za Al Jazeeru.

 

Energija usmjerena na ekonomiju

Vlada je primijenila koncept “jednog prozora” (Single window) za investicije, i dok ulagači u brojnim državama moraju sedmicama ili mjesecima čekati da dođu do dozvola za ulaganje, ovdje je priča sasvim drugačija. Investitori mogu sve pravne postupke završiti na jednom mjestu i mogu osnovati kompaniju za dan ili za nekoliko sati.

 

Prvi komunikacioni satelit

Ekonomija Ruande postala je najbrže rastuća u Africi u posljednjih nekoliko godina. Između 2000. i 2015. godine njena ekonomija je ostvarila rast BDP-a za devet posto godišnje i postala je jedna od najvažnijih destinacija za investitore i turiste širom svijeta.

Stopa siromaštva je pala sa 60 na 39 posto, a stopa nepismenosti sa 50 na 25 posto. Prema afričkim izvještajima, Ruanda je doživjela najveći ekonomski razvoj u svijetu od 2005. godine, a BDP je porastao na oko 8,5 milijardi dolara u 2016. godini, dok je u 2005. godini iznosio 2,6 milijardi dolara.

Ova zemlja je postala prva turistička destinacija u centralnoj Africi. Glavni grad Kigali je jedan od najsigurnijih gradova na cijelom kontinentu i ima status jednog od najčišćih i najljepših afričkih gradova. Prihodi od turizma u 2016. godini iznosili su više od 400 miliona dolara.

Kao vrhunac postignuća, Ruanda je 27. februara lansirala u orbitu svoj prvi komunikacioni satelit iz svemirskog centra u Kuruu, u Francuskoj Gvajani, u okviru razvoja obrazovnog sistema. Ova država je u kratkom vremenskom roku uspjela smanjiti nepismenost i postati jedna od zemalja s najmanjom stopom nepismenosti na kontinentu.

“Satelit će pomoći da se međusobno povežu udaljene zajednice”, prenijeli su mediji izjavu Paule Ingabire, ruandske ministrice za komunikacije i inovacije.

“Ulaganje u svemirsku tehnologiju dio je našeg glavnog zadatka premošćivanja digitalnog jaza pružanjem jednakih digitalnih mogućnosti za ruralne i udaljene zajednice”, rekla je ona.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA