18 C
Sarajevo
03.10.2024

Rusija i Kina započele velike pomorske vojne vježbe

Ruski i kineski ratni brodovi započeli su u utorak vojne vežbe u sklopu "velikog broja pomorskih vežbi koje se protežu od Mediterana do Pacifika", saopćio je Kremlj.

Ruski i kineski ratni brodovi započeli su u utorak vojne vežbe u sklopu “velikog broja pomorskih vežbi koje se protežu od Mediterana do Pacifika”, saopćio je Kremlj.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su se četiri kineska ratna broda i brod za snabdijevanje udružili s ruskim brodovima u zalivu Petra Velikog, južno od Vladivostoka, za vježbe “za odbranu pomorskih komunikacija i područja pomorske ekonomske aktivnosti”.

Rečeno je da su vježbe dio mnogo većih manevara u kojima je učestvovalo preko 400 ruskih ratnih brodova, podmornica i pomoćnih brodova koji će trajati do 16. septembra u Tihom i Arktičkom okeanu i Mediteranskom, Baltičkom i Kaspijskom moru.

- OGLAS -

Službena kineska novinska agencija Xinhua objavila je u ponedjeljak da je cilj vježbe s Rusijom produbljivanje “nivoa strateške koordinacije između kineske i ruske vojske i jačanje njihove sposobnosti da zajednički odgovore na sigurnosne prijetnje”.

Ruske oružane snage su bile jako opterećene u posljednje dvije i po godine na kopnu i na moru, zbog rata u Ukrajini. Uprkos tome što su bile daleko nadjačane na moru, ukrajinske snage uspjele su da nanesu teške udarce moskovskoj Crnomorskoj floti.

- Advertisement -

Reuters navodi kako je Rusija ipak nastavila da organizuje vojne vježbe velikih razmjera – uključujući vježbe udaljene hiljade milja daleko na istoku – kako bi projektovala moć i izgradila odbrambene veze sa partnerima, a posebno Kinom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA