17.7 C
Sarajevo
21.07.2024

Rusija i Sjeverna Koreja potpisale sporazum o međusobnoj odbrani

Putinovu posjetu pomno su pratile SAD i Južna Koreja zbog zabrinutosti da bi sve veća vojna saradnja između izolovanih država pogođenih sankcijama mogla pojačati ratne napore Kremlja u Ukrajini i povećati tenzije na Korejskom poluostrvu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Jong-un potpisali su pakt koji uključuje klauzulu kojom se od zemalja traži da jedna drugoj priteknu u pomoć ako bilo koja od njih bude napadnuta, javlja Guardian.

Kako piše Guardian, uključivanje klauzule o međusobnoj odbrani u njihovo sveobuhvatno strateško partnerstvo, koje je Kim opisao kao “savez”, dodatno će pojačati uzbunu Zapada zbog rastućih ekonomskih i vojnih veza između Sjeverne Koreje i Rusije. Dogovor je finaliziran danas nakon višesatnih pregovora u glavnom gradu Sjeverne Koreje, Pjongjangu. To je drugi Putinov samit sa Kimom u posljednjih devet meseci.

“Danas potpisani sveobuhvatni sporazum o partnerstvu predviđa, između ostalog, međusobnu pomoć u slučaju agresije na jednu od strana u ovom sporazumu”, rekao je Putin, a prenosi ruska državna novinska agencija Tass.

- OGLAS -

Ostaje nejasno u kom obliku bi ta podrška mogla biti pružena, a detalji sporazuma nisu objavljeni. Putin je kasnije pakt opisao kao “odbrambeni”, navodeći pravo Sjeverne Koreje da se brani, prenio je Tass. On je dodao da Rusija ne isključuje razvoj vojno-tehničke saradnje sa Sjevernom Korejom.

Kim je, govoreći nakon ceremonije potpisivanja, nazvao sporazum “najjačim sporazumom ikada” potpisanim između dvije zemlje, podižući njihov odnos na “viši nivo alijanse”. Pakt bi doveo do bliže političke, ekonomske i vojne saradnje, rekao je on, pozdravljajući sporazum kao “ubrzavanje stvaranja novog multipolarnog svijeta”.

- Advertisement -

Putinovu posjetu pomno su pratile SAD i Južna Koreja zbog zabrinutosti da bi sve veća vojna saradnja između izolovanih država pogođenih sankcijama mogla pojačati ratne napore Kremlja u Ukrajini i povećati tenzije na Korejskom poluostrvu.

U Washingtonu, američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da je Putinova posjeta istakla pokušaje Rusije, “u očaju, da razvije i ojača odnose sa zemljama koje joj mogu pružiti ono što joj je potrebno za nastavak agresorskog rata koji je započela protiv Ukrajine”.

“Sjeverna Koreja pruža značajnu municiju Rusiji… i drugo oružje za upotrebu u Ukrajini. Iran pruža oružje, uključujući dronove, koje se koristi protiv civila i civilne infrastrukture”, dodao je.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA