8 C
Sarajevo
23.09.2024

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni hospitaliziran, sumnja da je otrovan

Ruski opozicioni vođa Aleksej Navaljni hospitaliziran je u nedjelju nakon akutne alergijske reakcije, za koju je jedna doktorica rekla da bi mogla biti rezultat trovanja nepoznatom hemijskom supstancom.

Četrdesettrogodišnji Navaljni prevezen je u bolnicu iz zatvora, gdje služi tridesetodnevnu kaznu zbog kršenja zakona o protestu, dan nakon što je policija u Moskvi privela skoro 1.000 demonstranata koje je na proteste pozvao Navaljni, prenosi Reuters.

Kira Jarmiš, portparol Navaljnog, rekla je da Navaljni ima znakove akutne alergije uz “jako oteknuće lica i crvenilo kože”. Ljekar zadužen za njega u bolnici rekao je za Interfax da je Navaljnom dijagnosticiran osip te da se osjeća bolje.

- OGLAS -

No, doktorica koja ga je liječila u prošlosti, s kojom je Navaljni u nedjelju nakratko razgovarao kroz odškrinuta vrata, rekla je da se trovanje ne može isključiti.

– Ne možemo isključiti da je toksično oštećenje kože i sluznice uzrokovano nepoznatom hemijskom supstancom, nanesenom uz pomoć “treće strane” – napisala je na Facebooku doktorica Anastasija Vasiljeva.

- Advertisement -

Ona je rekla da je Navaljni imao osip na gornjem dijelu tijela, lezije na koži te je pozvala da se uzorci njegove posteljine, kože i kose testiraju na hemikalije.

Navaljnijeva advokatica Olga Mikhailova napisala je u nedjelju navečer na Facebooku da njegove simptome smatra neobičnim s obzirom na to da u prošlosti nije imao alergije.

Navaljni je 2017. godine imao ozbiljnu hemijsku opekotinu desnog oka kao posljedica napada. Ljekari su mu tada uspjeli vratiti vid i spasiti oko.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA