10 C
Sarajevo
26.10.2024

SAD moraju da poštuju kineski put!

Dvije države, također, treba da pravilno rasuđuju o međusobnim strateškim namjerama, rekao je Si u razgovoru s bivšim američkim državnim sekretarom Henrijem Kisindžerom u Pekingu, javili su državni mediji.

Si je naveo da Kina želi da riješi probleme sa SAD putem razgovora, ali da Vašington mora da poštuje njen razvojni put i interese.

On je istakao da očekuje da će s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom imati “duboku razmjenu stavova” prilikom susreta u Argentini, javila je agencija Sinhua.

- OGLAS -

Kineski predsjednik je istakao da treba usmjeriti pažnju ka “jačanju negativnih glasova prema Kini u SAD”, ali to nije obrazložio.

Dvije zemlje su uvele carine na međusobnu trgovinu u iznosu od nekoliko stotina milijardi dolara, a predsjednik SAD Donald Tramp je zaprijetio da će uvesti tarife i na ostatak kineskog izvoza u ovu zemlju u vrijednosti od 500 milijardi dolara, ako se ne pronađe rješenje spora, podsjeća Rojters.

- Advertisement -

Trumpova administracija je također optužila zvanični Peking za mješanje u američku politiku, što kineski zvaničnici negiraju.

Istovremeno, dvije zemlje imaju nesuglasica i oko ostrva u Južnom kineskom moru oko kojih se spore Peking i njegovi susjedi, kao i Tajvana, na koga Kina polaže pravo.

Odnosi SAD i Kine su malo otoplili nakon telefonskog razgovora Trumpa i Sija.

Još jedan od znakova poboljšanja odnosa biće dolazak u petak člana Politbiroa KP Kine Jang Jiečija i ministra odbrane Veja Fengea gdje će razgovarati s domaćinima.

Međutim, bivši američki ministar finansija Henri Polson izjavio je na skupu u Singapuru da postoji rizik od spuštanja ekonomske “Gvozdene zavjese” u odnosima između dvije zemlje, ako Peking ne sprovede reforme tako što će okončati praksu prisilnog transfera tehnologije koje su strane kompanije koje posluje u Kini dužne da ustupe domaćim firmama, zatim obezbjedi bolju zaštitu intelektualne imovine te da istinski dopusti da tržišne snage utiče na donošenje ključnih odluka.

“Ako Kina ne bude brzo djelovala, pretpostavljam da će se intenzivirati zahtjevi SAD a ‘razvodom’, odnosno povlačenjem linije u odnosima dvije zemlje”, kazao je Polson.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA