19 C
Sarajevo
20.06.2024

SAD: Najave da će Iran povećati obogaćivanje uranija zvuče kao prijetnja

Riječi iranskog vrhovnog vođe “zvuče kao prijetnja”, reagirao je State Department na moguće povećanje obogaćivanja uranija koje je Iran najavio u ponedjeljak kada je ograničio i nadzor svojih nuklearnih aktivnosti.

Sjedinjene Države spremne su razgovarati s Iranom o punom povratku odredbama nuklearnog sporazuma sklopljenog 2015., rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Hamnei je ranije u ponedjeljak rekao da bi Teheran mogao obogaćivati uranij na 60 posto bude li potrebno i da nikad neće popustiti pod pritiskom Sjedinjenih Država.

- OGLAS -

Osim toga, Iran je objavio da od 21.30 po srednjoeuropskom vremenu prestaje poštivati Dodatni protokol nuklearnog sporazuma koji agenciji UN-a omogućava nadzor lokacija neprijavljenih tom tijelu.

Prema odredbama nuklearnog sporazuma što ga je 2015. zaključio sa svjetskim silama, a iz kojeg je 2018. bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao SAD, Teheranu se razina obogaćivanja uranija ograničava na 3,67 posto.

- Advertisement -

Iran je prije sporazuma imao uranij obogaćen na 20 posto, no za nuklearno oružje potrebno je 90 posto.

Iako je iransko gospodarstvo znatno pogođeno ponovnim pooštrenjem ekonomskih sankcija ublaženih nuklearnim sporazumom, iransko vodstvo insistira na tome da ih Washington mora ukinuti prije povratka sporazumu. SAD pak tvrdi da Iran prvo mora poštivati dogovor.

UN-ova agencija za nuklearnu energiju IAEA u ponedjeljak je objavila da je s Iranom postigla “privremeno rješenje” od tri mjeseca kako bi zadržala “zadovoljavajući” nadzor nuklearnih postrojenja, iako će od utorka inspekcije biti ograničene.

Iranski zastupnici prosvjedovali su protiv te odluke, tvrdeći da je ona protuzakonita.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA