11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

SAD: Trump najavio restrikcije u politici azila

Američki predsjednik Donald Trump najavio je promjene u američkoj useljeničkoj politici čiji cilj će biti ograničavanje prava tražilaca azila.

U govoru u Bijeloj kući u četvrtak navečer, Trump je rekao kako namjerava da ukine politiku “uhvati i pusti” prema kojoj se migrantima koji budu uhvaćeni dok prelaze američku granicu dozvoljava da ostanu u Sjedinjenim Američkim Državama dok čekaju na useljenička saslušanja.

Iako Trump tvrdi kako su ovu politiku uvele demokrate dok su bile na vlasti, ona je zapravo prvi put primijenjena od administracije predsjednika Georgea W. Busha.

- OGLAS -

“Mi nećemo puštati više. Mi ćemo hvatati, ali nećemo puštati. Oni će ostati ovdje do saslušanja za deportaciju”, rekao je Trump.

Američki predsjednik je ustvrdio kako samo tri posto migranata koji uđu u SAD pristupe zakonskoj proceduri predviđenoj za useljenike. No, prema podacima Ministarstva pravde, između 60 i 75 posto useljenika prođe tu proceduru.

- Advertisement -

Trump je u govoru oštro kritikovao sadašnje politike azila, rekavši kako su mnoge od njih lažne i kako procedure traju predugo.

Trump je rekao i kako mogućnost podnošenja “lažnih i besmislenih” zahtjeva za azil predstavlja najveće “rupe koje privlače strance na naše granice”.

Govor američkog predsjednika dolazi uoči srednjoročnih izbora za američki Kongres, koji se održavaju u novembru, kao posljednji napor da se podstakne strah u američkom narodu zbog “migrantskog karavana” koji pokušava da se domogne teritorija SAD-a i s ciljem jačanja podrške među republikanskim glasačima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA