12.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Sanders: Trump želi da zajednički radi s Turskom na sjeveroistoku Sirije

U pisanom saopćenju, koje je uputila Sarah Sanders, glasnogovornica Bijele kuće, navodi se da je Trump izrazio želju da zajednički radi na razmatranju sigurnosnih problema Turske na sjeveroistoku Sirije.

Trump i Erdogan su razgovarali i o saradnji u Siriji u vrijeme kada se američke trupe počnu povlačiti iz te zemlje.

“Predsjednik Trump je kazao da je važno da se Turska ne ponaša loše prema Kurdima (u Siriji) i druge sirijske demokratske snage s kojima smo sarađivali kako bi porazili ISIS”, navodi se u saopćenju Bijele kuće, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Na kraju saopćenja se navodi da će se načelnik Generalštaba američke vojske Joseph Dunford u utorak sastati s načelnikom Generalštaba turske vojske Yašarom Gulerom te da će razgovarati o saradnji u Siriji, navodi Sanders.

Nakon telefonskog razgovora iz kabineta turskog predsjednika je saopćeno kako su dvojica predsjednika razgovarali o uspostavi sigurne zone u sjevernoj Siriji te su naglasili potrebu za dovršenjem plana za sirijski pogranični grad Manbij.

- Advertisement -

Telefonskom razgovoru prethodila je prijetnja američkog predsjednika Trumpa na razorne ekonomske posljedice ukoliko Turska napadne kurdske snage nakon američkog povlačenja iz Sirije, istovremeno upozoravajući Kurde da ne “provociraju” Ankaru.

– Razorit ćemo Tursku ekonomski ako napadne Kurde. Isto tako, ne želimo da Kurdi isprovociraju Tursku – napisao je Trump u tweetu, insistirajući na stvaranju “sigurne zone” od 20 kilometara.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA