17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Saudijska Arabija odbacila rezoluciju američkog Senata o ubistvu Khashoggija

Vlasti Saudijske Arabije odbacile su rezoluciju američkog Senata u kojoj se saudijski prestolonasljednik Muhammed bin Salman optužuje za brutalno ubistvo novinara Jamala Khashoggija, javlja Anadolu Agency (AA).

Senat je u četvrtak usvojio rezoluciju kojom se nalaže i okončanje američke pomoći saudijskim koalicionim snagama koje interveniraju u ratom zahvaćenom Jemenu.

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije odbacilo je optužbe koje je Senat uputio princu Bin Salmanu i ocijenio ih neutemeljenim.

- OGLAS -

U saopćenju se također navodi da rezolucija predstavlja miješanje Senata u unutrašnja pitanja Saudijske Arabije i ugrožavanje regionalne i globalne uloge saudijske Kraljevine.

“Kategorički odbacujemo svako miješanje u naše unutrašnje poslove, kao i optužbe na račun našeg rukovodstva“, navodi se u saopćenju saudijskog Ministarstva.

- Advertisement -

Khashoggi, novinar i kolumnista lista “The Washington Post”, ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je on zadavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

Američka obavještajna agencija (CIA) u izvještaju je navela da je naredbu za Khashoggijevo ubistvo izdao saudijski prestolonasljednik Muhammed bin Salman.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA