16.6 C
Sarajevo
08.09.2024

Sedam osoba ubijeno u Kašmiru

Pakistan i Indija ponovo su razmijenili vatru u spornoj himalajskoj regiji Kašmira, a u okršaju je ubijeno sedam osoba.

Poginula su tri pakistanska vojnika, stanovnik jednog sela, žena i djevojčica iz Indije, kao i pripadnik indijskih paravojnih snaga.

Tenzije između  dvije nuklearne sile pojačane su posle samoubilačkog bombaškog napada u indijskom dijelu Kašmira u februaru, kada je poginulo 40 indijskih vojnika.

- OGLAS -

Pakistanska vojska saopćila je kako su indijske trupe preko noći usmjerile svoje vojne položaje u pograničnom gradu Rakhchakriju u pakistanskom dijelu Kašmira. Zajedno s trojicom poginulih vojnika, četvrti je ranjen, kazala je vojska. U saopćenju se dodaje kako su pakistanski vojnici “učinkovito reagirali”.

Indijska vatra također je u ponedjeljak navečer ubila 70-godišnjeg pakistanskog seljaka u zabačenom području Niaze Per, priopćio je pakistanski policajac Waheed Qureshi.

- Advertisement -

U Indiji je vojska optužila pakistanske trupe da pucaju iz minobacače i malokalibarskog oružja u ponedjeljak duž sporne granice, vrlo militarizirane takozvane linije kontrole, pogodivši sektor Pooncha u Kašmiru pod kontrolom Indije. Indijski vojnici su uzvratili.

Indijski policajac M.K. Sinha je kazao kako je ubijen indijski paravojni oficir, žena i djevojčica, dok je najmanje 18 civila i pet vojnika ranjeno.

Razmjena vatre duž granice nastavljena je u utorak ujutro, nakon kratkog zatišja, rekao je Sinha, prenosi AP.

Nekoliko dana nakon samoubilačkog napada u Kašmiru 14. februara, Indija je pokrenula zračni napad na Pakistan, rekavši da je na udaru pakistanska militantna grupa Jaish-e-Mohammed, koja je preuzela odgovornost za bombaški napad.

Pakistan je uzvratio i  oborio dva indijska aviona. Jedan indijski pilot je tada uhapšen, i kasnije pušten i vraćen u Indiji usred znakova ublažavanja napetosti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA