12.7 C
Sarajevo
27.07.2024

Sjeverna Koreja povećala isporuke granata Rusiji, Putin im daje hranu u zamjenu

Vojne zalihe su isporučene za podršku ratu Moskve protiv Ukrajine u zamjenu za hranu i druge potrepštine.

Južnokorejski ministar odbrane Shin Won-sik potvrdio je da je Pjongjang poslao milione artiljerijskih granata u Rusiju u zamjenu za hranu.

Vojne zalihe su isporučene za podršku ratu Moskve protiv Ukrajine u zamjenu za hranu i druge potrepštine.

Južnokorejski ministar odbrane rekao je da je Sjeverna Koreja poslala 6700 kontejnera Rusiji, koji bi mogli primiti do otprilike tri miliona metaka 152 mm artiljerijskih granata ili 500.000 metaka 122 mm artiljerijskih granata.

- OGLAS -

“Dok tvornice oružja Sjeverne Koreje rade sa trideset posto kapaciteta zbog nestašice sirovina i struje, određene fabrike rade punim kapacitetom, koje prvenstveno proizvode oružje i granate za Rusiju”, rekao je Shin.

Shinovi komentari dolaze dok se Ukrajina bori s nestašicom municije zbog kašnjenja zapadne pomoći i dok ruska invazija u punom obimu ulazi u treću godinu. Ni mnogi republikanci u Predstavničkom domu nisu voljni da nastave finansirati ratne napore Kijeva.

- Advertisement -

Prošle sedmice, visoki diplomata EU Josep Borrell napisao je pismo ministrima vanjskih poslova i odbrane EU pozivajući ih da podrže Kijev. EU je u novembru osudila izvještaje o prometu oružja između Pjongjanga i Moskve.

“EU je duboko zabrinuta izvještajima o prometu oružja i vojnoj saradnji između Demokratske Narodne Republike Koreje (DNRK) i Ruske Federacije za korištenje u ruskom ilegalnom, ničim izazvanom i neopravdanom agresijom na Ukrajinu”, navodi se.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA