15 C
Sarajevo
20.09.2024

Španija dala Maduru rok od osam dana da raspiše izbore

Španski premijer Pedro Sanchez izjavio je da ako predsjednik Venecuele Nicolas Maduro u roku od osam dana ne raspiše izbore u zemlji, Španija će priznati Juana Guaidoa kao predsjednika te zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Sanchez se na konferenciji za novinare u Madridu osvrnuo na aktuelna dešavanja u Veneculi. Prema riječima španskog premijera, jedino rješenje za aktuelnu situaciju u to zemlji je raspisivanje izbora.

“Upućujemo poziv da se u Venecueli hitno održe čisti, demokratski i transparentni izbori. U Venecueli želimo demokratske i slobodne izbore. Ne želimo postaviti niti uklanjati vladu. Ako se u roku od osam dana ne raspišu izbori, Španija će priznati Guaida kao predsjednika Venecuele”, poručio je Sanchez.

- OGLAS -

Naglasio je kako je u Venecueli duži period prisutna kriza na polju demokratije, politike i ekonomije, te da je to razlog zbog kojeg je oko tri miliona ljudi bilo primorano da napusti ovu zemlju.

“Španija će uvijek biti uz Venecuelu i Južnu Ameriku, sa kojima ima vrlo posebne odnose”, konstatovao je Sanchez.

- Advertisement -

Poziv da se u Venecueli što prije održe izbori proteklih dana uputio je i ministar vanjskih poslova Španije Josep Borrel, a predsjednik Venecuele je sinoć kasno uputio odgovor šefu španske diplomatije.

“Ako žele da se održe izbori neka to urade u vlastitoj zemlji jer aktuelni premijer Španije nije izabran glasovima naroda. Niko nije u poziciji da nam drži lekcije i stavlja ultimatume”, poručio je Maduro.

On je optužio Španiju za kolonijalnu politiku nad Južnom Amerikom.

“Ustajemo protiv Španije, protiv rasizma i diskriminacije koje provodi ta zemlja. Neka napuste Venecuelu, mi želimo biti slobodni. Bez njih, bez njihovih kompleksa u kojima sebe smatraju superiornim, mi ćemo biti sretniji”, kazao je Maduro.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA