33.8 C
Sarajevo
30.06.2024

Španski parlament odbacio inicijativu o priznanju nezavisnosti Kosova

Inicijativu o priznanju nezavisnosti Kosova je španskom parlamentu predstavila stranka "Zajedno za Kataloniju" ("Junts per Catalunya").

Španski parlament je sa većinskim glasovima “protiv” odbio priznanje Kosova.

Sa 25 glasova za, 293 protiv i 27 suzdržanih, španski parlamentarci su odbacili inicijativu za priznanje nezavisnosti Kosova.

Inicijativu o priznanju nezavisnosti Kosova je španskom parlamentu predstavila stranka “Zajedno za Kataloniju” (“Junts per Catalunya”).

- OGLAS -

“Kongres poziva vladu da prizna Republiku Kosovo kao suverenu državu”, navodi se u prijedlogu inicijative poslanika stranke koju je osnovao bivši katalonski predsjednik.

U obrazloženju inicijative, koje je objavljeno u zvaničnom listu Parlamenta, kaže se da je Kosovo “država na zapadnom Balkanu sa albanskom muslimanskom većinom, pravna i demokratska država sa oko 1,7 miliona stanovnika, koja je proglasila nezavisnost od Srbije 2008. godine i priznata je kao nezavisna država od 104 od 193 zemlje”.

- Advertisement -

Španija je jedna od pet zemalja Evropske unije koje još ne priznaju nezavisnost Kosova. Pored Španije, Kosovo još nisu priznali Kipar, Rumunija, Grčka i Slovačka.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA