6.6 C
Sarajevo
25.02.2024

Šta svjetske sile očekuju od Amerike pod Bidenom? Javile se Rusija i Kina

> Inauguraciju Joea Bidena pratite uživo na FACE.BA

Kina se nada “suradnji korisnoj za obje strane”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova u Pekingu.

Kina “neće dopustiti da je SAD kleveću”

- OGLAS -

Naglasio je, međutim, da će Kina štititi svoje vlastite interese i nacionalnu sigurnost i da neće dopustiti da je Sjedinjene Države kleveću.

Bidenov budući državni tajnik Anthony Blinken kazao je u utorak da će odnosi s Kinom biti glavni izazov za SAD u predstojećem razdoblju.

Rusija je ocijenila da poboljšanje odnosa sa SAD-om ovisi o “političkoj volji” novog američkog predsjednika.

Oprezne izjave u Moskvi

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je, govoreći o produljenju sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja Novi START: “Rusija i njezin predsjednik podržavaju očuvanje tog sporazuma… Ako naše američke kolege pokažu političku volju da se sačuva taj sporazum i da ga se produlji, to se može samo pozdraviti”.

Iran je poručio da je općenito spreman raščistiti nesuglasice sa SAD-om. Ali to ovisi o Washingtonu, naglasio je iranski predsjednik Hassan Rohani.

“Sve što oni učine, mi ćemo učiniti isto to… ni manje, ni više”, kazao je.

 
Trump jednostrano uveo Iranu sankcije 

Govoreći o nuklearnom sporazumu iz 2015., Rohani je kazao da će, bude li Biden mislio ozbiljno ispuniti svoje međunarodne obveze prema Iranu, Teheran učiniti isto.

Predsjednik u odlasku Donald Trump istupio je iz tog sporazuma i jednostrano uveo Iranu sankcije, nakon čega je Teheran prestao poštivati tehničke odredbe sporazuma.

Rohani je rekao da će Iran poštivati svoje obveze ako se bude poštivalo ostatak sporazuma, što se prije svega odnosi na sankcije. Odbacio je mogućnost bilo kakvih ponovnih pregovora o sporazumu.

Boris Johnson se “raduje suradnji s Bidenom”

Britanski premijer Boris Johnson je govoreći u parlamentu kazao: “Radujem se suradnji s Joeom Bidenom i s njegovom novom administracijom, jačajući partnerstvo između naših zemalja i radeći na našim zajedničkim prioritetima: od borbe protiv klimatskih promjena do oporavka od pandemije i jačanja naše transatlantske sigurnosti”.

Glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal ocijenio je u srijedu da su Bidenova obećanja da će vratiti SAD u Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) i Pariški sporazum o klimi “jako važna” te poručio da Pariz očekuje da će zajedno moći odgovoriti na “velike izazove”, među kojima je i pandemija covida-19.

“S nestrpljenjem očekujemo da s predsjednikom Bidenom izgradimo snažne, korisne, obnovljene odnose”, kazao je.

“Europa ima novog prijatelja” 

Čelnici europskih institucija istaknuli su da Europa ima “novog prijatelja” u Bijeloj kući i pozvali Bidena u posjet Bruxellesu kako bi dogovorili “novi temeljni ugovor” na području transatlantskih odnosa.

“Današnji dan je više od tranzicije. Danas je prilika za obnovu naših transatlantskih odnosa, koji su uvelike patili u protekle četiri godine. Tijekom tih godina svijet je postao složeniji, nestabilniji i nepredvidljviji”, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta tijekom rasprave o budućim odnosima između EU-a i SAD-a.

 “Prvi dan njegova mandata, svečano predlažem novom predsjedniku da izgradimo novi temeljni pakt za jaču Europu, jaču Ameriku i jači svijet”, rekao je Michel.

Michel je Bidena pozvao na izvanredni sastanak na vrhu zemalja članica EU-a, koji bi se trebao održati paralelno sa samitom NATO-a.

Istaknuo je da dvije strane pred sobom imaju pet prioriteta: jačanje multilateralne suradnje, borbu protiv pandemije covida-19, klimatske promjene, ekonomski oporavak koji uključuje digitalnu transformaciju i udruživanje snaga za sigurnost i mir.

“Europa ponovno ima prijatelja u Bijeloj kući nakon četiri duge godine”, kazala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, nazvavši Bidenov dolazak “novom zorom” u SAD-u i ističući da je EU spreman za novi početak.

“Sjedinjene Države su se vratile. I Europa je spremna. Spremna obnoviti veze sa starim i pouzdanim partnerom, udahnuti nov život u naš dragocjen savez. Radujem se suradnji s Joeom Bidenom”, poručila je Von der Leyen putem Twittera.

Njemački predsjednik: Danas je dobar dan za demokratiju

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier objavio je video poruku u kojoj je poručio: “Danas je dobar dan za demokraciju. Sjedinjene Države suočile su se s golemim izazovima i izdržale. Unatoč pokušajima da se razori američki institucionalni ustroj, izborni dužnosnici i guverneri, pravosuđe i Kongres pokazali su se snažnima. Jako sam odahnuo što Joe Biden danas priseže za predsjednika i seli se u Bijelu kuću. Znam da mnogi u Njemačkoj dijele taj osjećaj.”

Španjolski premijer Pedro Sanchez izjavio je: “Bidenova pobjeda pobjeda je demokracije nad ultradesnicom i njezine tri metode: masovnom prijevarom, nacionalnim podjelama i napadom, čak nasilnim, na demokratske institucije… Prije pet godina, mislili smo da je Trump loš vic, ali pet godina kasnije shvatili smo da on ugrožava ništa manje od najmoćnije svjetske demokracije”.

Talijanski premijer Giuseppe Conte je govoreći u parlamentu  izjavio: “Radujemo se Bidenovom predsjedništvu, s kojim ćemo odmah početi surađivati u svjetlu našeg predsjedanja skupinom G20. Imamo snažnu zajedničku agendu, koja se kreće od učinkovita multilateralizma kojem oboje težimo, do klimatskih promjena, zelene i digitalne tranzicije i socijalne inkluzije”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA