12.7 C
Sarajevo
19.09.2024

Stotine njemačkih policajaca pretreslo imanja u sklopu istrage o državnom udaru

Grupa je planirala da postavi Reussa, koji je potomak dinastije bez prijestola, kao privremenog šefa države, kažu tužioci.

Preko 700 policajaca pretražilo je posjede u tri njemačke savezne države povezane s dvoje osumnjičenih u ekstremno desničarskoj grupi “Reichsbuerger” koja je planirala rušenje vlade, saopćilo je Federalno tužilaštvo.

Nalozi za pretres su izvršeni protiv 73-godišnjeg muškarca i 63-godišnje žene koji žive u jugozapadnoj njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg. Tužilaštvo je saopćilo da su osumnjičeni omogućavali grupi okupljenoj oko njemačkog aristokrate i investitora Hajnriha XIII Princa Reussa da regrutuje nove članove na njihovim posjedima, prenosi Reuters.

Prema Spiegel newsmagazinu, koji je prvi objavio tu vijest u utorak, istražitelji su također tražili moguća skladišta oružja jer je 73-godišnji osumnjičeni posjedovao znatan broj vatrenog oružja. Tokom pretresa nije bilo hapšenja, dodao je Spiegel.

- OGLAS -

Prošlog mjeseca je počelo suđenje Reussu, a on i još osam optuženih u pritvoru su negirali optužbe za terorizam i veleizdaju.

Oni su među 27 ljudi kojima se ove godine sudi zbog optužbi da su se urotili u zavjeru koju su vlasti osujetile krajem 2022. Zajedno predstavljaju jedan od najvećih pravnih postupaka u njemačkoj historiji.

- Advertisement -

“Reichsbuergeri” (Građani Rajha) smatraju da je današnja njemačka demokratija nelegitimna fasada i da su oni građani monarhije koja je opstala nakon njemačkog poraza u Prvom svjetskom ratu, uprkos njenom formalnom ukidanju.

Grupa je planirala da postavi Reussa, koji je potomak dinastije bez prijestola, kao privremenog šefa države, kažu tužioci.

Opsežna policijska operacija počela je u utorak ujutro i uključivala je više od 700 policajaca, uključujući specijalne snage iz nekoliko saveznih država i službu za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

Policija je pretražila sedam imanja i tri zemljišne parcele u pokrajinama Saksonija, Baden-Virtemberg i Šlezvig-Holštajn, rekli su tužioci.

Ciljana imovina uključuje bunkere i nekadašnje vojne poligone za obuku, izvijestio je Spiegel.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA