11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Svaki treći anketirani službenik UN-a bio žrtva seksualnog zlostavljanja

Svaki treći službenik organizacije Ujedinjenih nacija (UN) koji je učestvovao u anketnom istraživanju naveo je da je bio žrtva seksualnog uznemiravanja u protekle dvije godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Po nalogu UN-a kompanija Deloitte provela je anketu u kojoj su na šest jezika učestvovala 30.364 uposlenika ustanova pri UN-u.

U izvještaju se navodi kako se svaki treći anketirani službenik UN-a izjasnio da je u protekle dvije godine bio žrtva nekog oblika seksualnog uznemiravanja u uredu ili na terenu.

- OGLAS -

Trećina ispitanika je također, kazala da su prijavili uznemiravanje.

Dvije od tri osobe koje su prijavile seksualno uznemiravanje su bili muškarci.

- Advertisement -

Žrtve seksističkih poruka i šala bila su 22 posto ispitanika, a 14 posto ispitanika se izjasnilo da su bili žrtve verbalnih napada na osnovu njihovog izgleda.

Riječ je o prvoj takvoj anketi provedenoj u online formi za uposlenike UN-a. Učestvovalo je 17 posto službenika.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je u pismu uposlenicima naveo kako velika apstinecija službenika u anketi jasno pokazuje da je potrebno još mnogo rada kako bi se o problemu seksualnog zlostavljanja moglo otvorenije govoriti.

Guterres je poručio kako je cilj ankete bio da se pokrene rad na suzbijanju seksualnog uznemiravanja koje predstavlja pojavu koja je apsolutno neprihvatljiva.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA