20 C
Sarajevo
08.09.2024

Sve je više bizarnih detalja: Otkriveno šta je sve guglao atentator na Donalda Trumpa

FBI je sastavio portret mladića koji je pokušao ubiti bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Nakon što su obavili više od dvjesta intervjua i pročešljali njegovu telefonsku i internetsku historiju pretraživanja, FBI je sastavio portret mladića koji je pokušao ubiti bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Thomas Matthew Crooks bio je inteligentan, skroman, usamljenik koji je pokazivao interes za oružje, ali ne i za politiku, stoji u profilu FBI-a. No istražitelji i dalje ne mogu dokučiti što je bio motiv atentata. Nagađaju da njegove namjere nisu bile politički motivirane, već da je htio napasti “metu najvišeg profila koju je mogao pronaći u svojoj blizini”, prenosi Index.

Istraga je još uvijek u ranoj fazi, upozoravaju dužnosnici. Utvrdili su da je Crooks imao malo bliskih prijatelja, često bi odlazio pucati u lokalnu streljanu i ne čini se da je imao čvrste stavove koji bi upućivali na politički motivirano ubojstvo.

- OGLAS -

U mobitelu mu našli fotografije istaknutih političara, guglao masovnog ubicu

Osim Trumpa, Crooks je na internetu pretraživao i o predsjedniku Joeu Bidenu. Na svom mobitelu imao je fotografije istaknutih osoba iz redova demokrata i republikanaca. Pretraživao je informacije o lokaciji na kojoj se održavao Trumpov skup, kao i informacije o lokaciji na kojoj će se održati Nacionalna konvencija Demokratske stranke.

- Advertisement -

Crooks je također pretraživao informacije o masovnom ubici koji je pucao i ubio četvericu učenika u srednjoj školi u Michiganu 2021. godine, Ethanu Crumbleyju.

Sve je više bizarnih detalja

U međuvremenu se pojavljuje sve više detalja o samom načinu na koji je Crooks izveo atentat. Jučer je NBC objavio da je Crooks upravljao dronom iznad lokacije na kojoj je Trump imao skup i to svega nekoliko sati prije nego što je Trump izašao na pozornicu.

“To mu je omogućilo bolji pregled lokacije, a time i preciznije planiranje napada”, rekao je izvor za NBC.

Prije dva dana su snage sigurnosti članova Američkog kongresa objavile da je Crooks “bio označen sumnjivim oko dvadeset minuta prije nego što je otvorio vatru”. Lokalna policija je prvobitno uočila napadača koji se ponašao čudno na skupu u Pennsylvaniji otprilike sat vremena prije pucnjave, kažu izvješća s brifinga. Potom su ga izgubili iz vida prije nego što ga je ponovo uočila protusnajperska jedinica.

Nove informacije otvorile su više pitanja o tome zašto Trumpov atentator nije bio zaustavljen ranije i zašto je bivši predsjednik uopće dobio dozvolu da izađe na pozornicu i održi govor na skupu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA