10.5 C
Sarajevo
22.04.2024

Švedski premijer komentarisao Macronovu izjavu: “Ne razmatramo slanje vojnika u Ukrajinu!”

Kristersson je rekao da se pristup Švedske stranoj intervenciji razlikuje se od francuskog.

Ulf Kristersson, koji je u ponedjeljak pozdravio “historijski dan” nakon što je Mađarska konačno odobrila članstvo Švedske u NATO-u, čime je nordijskoj zemlji otvoren put ka pridruživanju Zapadnom vojnom savezu, rekao je da će Švedska, iako poštuje “volju Francuske da pomogne Ukrajini”, ići svojim vlastitim putem, javlja Guardian.

On je prokomentarisao izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je u ponedjeljak izjavio da “ne može isključiti” mogućnost slanja trupa u Ukrajinu.

“Ne postoji konsenzus da se zvanično podrže bilo kakve kopnene trupe. Međutim, ništa ne treba isključiti. Učinit ćemo sve što možemo da osiguramo da Rusija ne pobijedi”, rekao je on.

- OGLAS -

Kristersson je rekao da Macron može da razgovara o tome da li će Francuska poslati trupe u Ukrajinu, ali ne i NATO.

“Ako neka zemlja pošalje trupe negdje drugdje u svijetu, to ne utječe na NATO”, rekao je on.

Upitan o mogućnosti da Švedska pošalje trupe u Ukrajinu, Kristersson je odbacio tu ideju, rekavši da se to pitanje ne razmatra.

“Trenutno smo potpuno zauzeti slanjem naprednih materijala iz Švedske u Ukrajinu na mnogo različitih načina, kao i mnoge druge zemlje. Dakle, to je sasvim druga stvar”, rekao je on za švedski emiter SVT. “Nema zahtjeva ni ukrajinske strane za to. To pitanje nije relevantno”, potcrtao je.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u međuvremenu izjavio za Associated Press da Alijansa “nema planova za borbene trupe NATO-a na terenu u Ukrajini“.

Njemački kancelar Olaf Scholz također je odbacio takve prijedloge. Kristersson je rekao da se pristup Švedske stranoj intervenciji razlikuje se od francuskog.

“Moglo bi se reći da različite zemlje imaju različite tradicije angažovanja u drugim zemljama. Francuska tradicija nije švedska tradicija. Tako da poštujem volju Francuske da pomogne Ukrajini. Sada pomažemo Ukrajini na drugačiji način, sa mnogo naprednog materijala”, rekao je on.

Međutim, na pitanje da li bi Švedsku mogao isključiti iz slanja trupa ako dođe do zahtjeva, nije bio u mogućnosti da potpuno odbije tu opciju.

Očekuje se da će Švedska formalno postati 32. članica NATO-a za nekoliko dana, vjerovatno do kraja sedmice, nakon što je Mađarska u ponedjeljak postala posljednja članica Alijanse koja je dala svoje parlamentarno odobrenje nakon prošlosedmičnog sastanka Kristerssona i mađarskog premijera Viktora Orbana.

“Švedska sada ostavlja iza nas dvjesta godina neutralnosti i nezavisnosti od Saveza. To je veliki korak koji ćemo ozbiljno shvatiti, ali i vrlo prirodan korak… Članstvo u NATO-u znači da se vraćamo velikom broju demokratija koje zajedno rade za mir i slobodu i veoma uspješnu saradnju”, rekao je Kristersson jučer.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA