12.7 C
Sarajevo
19.09.2024

Švicarska domaćin Mirovnog samita posvećenog razornoj ruskoj agresiji, dolazak potvrdio i Biden

"Posjeta američkog predsjednika Joea Bidena Švicarskoj važna je za mirovni samit i druge lidere koji gledaju na reakciju Washingtona", rekao je predsjednik Ukrajine.
U međuvremenu, Gornji dom Švicarskog parlamenta podržao je prijedlog da se pojačaju mjere za protjerivanje stranih špijuna, s posebnim fokusom na ruske obavještajne agente, dok se Bern priprema da bude domaćin velikog samita čiji je cilj utrti put miru u Ukrajini.

Bivši ukrajinski diplomata u BiH i Hrvatskoj, Oleksandr Levchenko, za „Face.ba“ piše o aktuelnoj situaciji u Ukrajini.

„Švicarska će od 15. do 16. juna ove godine biti domaćin Mirovnog samita posvećenog pitanjima međunarodne bezbjednosti, prevazilaženja rata i ruske agresije. Mirovni samit će biti najveći događaj za konsolidaciju međunarodnih napora za rješavanje hitnih globalnih sigurnosnih problema. Svoje učešće je već potvrdilo osamdeset šefova država i vlada. Kijev posebno računa na učešće zemalja globalnog juga. Svrha samita je pokretanje mirovnog procesa i razvoj praktičnih koraka na putu ka miru. Sve države su pozvane da podijele svoje ideje i viziju pravednog i trajnog mira u Ukrajini. Među glavnim pitanjima koja su stavljena na dnevni red samita: razmjena zatvorenika ‘svi za sve’, povratak ukrajinske djece, deportovanih Ukrajinaca, pitanja nuklearne i prehrambene sigurnosti. Samit će se održati bez Rusije, jer trenutno nije spremna da odustane od zahtjeva za legalizaciju opljačkanog u Ukrajini, i to i dalje naziva ‘sagledavanjem svojih interesa’.

‘Posjeta američkog predsjednika Joea Bidena Švicarskoj važna je za mirovni samit i druge lidere koji gledaju na reakciju Washingtona’, rekao je predsjednik Ukrajine.

- OGLAS -

On je objasnio da SAD podržavaju održavanje samita, ali nije poznat nivo njihovog učešća, što nije najsnažnija odluka.

‘Odsustvo američkog lidera dobit će aplauze od strane ruskog diktatora Putina’, dodao je on.

- Advertisement -

Postoji mogućnost da američki predsjednik Biden propusti samit zbog planiranog prikupljanja sredstava za predizbornu kampanju u Kaliforniji. Ukrajina također čeka odgovor Kine i Brazila. Među zemljama balkanskog regiona, Srbija još nije potvrdila svoje učešće.

Predsjednik Zelenski javno je pozvao kineskog lidera Xija Jinpinga da prisustvuje samitu, međutim, kako je napomenula glasnogovornica Kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning, još nije donesena odluka o učešću Kine. Istovremeno, Peking podržava ‘održavanje mirovne konferencije koju će priznati i Rusija i Ukrajina’. 

U međuvremenu, Gornji dom Švicarskog parlamenta podržao je prijedlog da se pojačaju mjere za protjerivanje stranih špijuna, s posebnim fokusom na ruske obavještajne agente, dok se Bern priprema da bude domaćin velikog samita čiji je cilj utrti put miru u Ukrajini. Zakonodavci Gornjeg doma izglasali su rezoluciju sa formulacijom da se ‘uzastopno protjeruju ruski špijuni i drugi strani špijuni’, koju je u obraćanju Parlamentu podržala predsjednica zemlje Viola Amgerd.

Franciska Roth, članica Švicarskog parlamenta iz redova socijaldemokrata lijevog centra, rekla je da je neutralna Švicarska magnet za špijune zbog koncentracije međunarodnih organizacija u zemlji. Prema domaćim specijalnim službama, to se posebno odnosi na ruske špijune. Pošto je ovu rezoluciju već podržao Donji dom, Vlada sada mora postupiti po njoj. Samit će biti održan u Švicarskoj u blizini grada Lutzerna, koji će utrti put budućem mirovnom procesu u vezi s invazijom Rusije na Ukrajinu. Očekuje se da će na mirovnom samitu učestvovati više od sto zemalja, dok su pozivi upućeni u 150 država. Rusija nije pozvana na samit. U Švicarskoj to objašnjavaju činjenicom da je Moskva više puta izjavila da nije zainteresovana za učešće.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski posjetio je Harkov, grad koji svakodnevno napadaju ruske snage. On je snimio videoporuku sa mjesta jednog takvog napada, a posebno štamparije ‘Vivat’, koju su ruske trupe gađale raketama, gdje je ubijeno sedam zaposlenih, a povrijeđeno više od dvadeset ljudi, dok je više od 50.000 bibliotečkih knjiga pohranjenih u magacinu spaljeno. Napomenuo je da je ‘za Moskvu zadovoljstvo spaljivati ​​knjige. Svi znamo s kim imamo posla. Rusijom vladaju ljudi koji želje da učine normom uništavanje života, uništavanje gradova i sela, podjelu nacija i brisanje nacionalnih granica ratom.’

Predsjednik Ukrajine je naglasio da ‘nema naroda koji je sposoban da zaustavi takav rat samo svojim naporima; potrebno je učešće svih svjetskih lidera’, podsjetivši na mirovni samit koji će se održati u Švicarskoj.

‘Obraćam se svjetskim liderima, koji su trenutno na marginama globalnih napora da pripreme samit mira: predsjedniku Bidenu, lideru Sjedinjenih Država, i predsjedniku Xiju Jinpingu, lideru Kine. Ne želimo da Povelja UN gori kao ove knjige. Nadam se da ni vi to ne želite. Molim vas, pokažite svoje vodstvo u promovisanju mira’, rekao je Zelenski.

Svima nam je potreban pravi mir, a ne samo pauza između udaraca. Napori svjetske većine najbolja su garancija ispunjenja svih obaveza. Govoreći o Rusiji, predsjednik Ukrajine je istakao: ‘Da li Rusija želi dijalog? Ukrajina ima najveće svjetsko iskustvo prevare Rusije u pregovorima. Obmana, koja je bila paravan za Kremlj da se pripremi za ovaj rat.’

Zato su potrebni globalni napori da se održi mirovni samit uz učešće svjetskih lidera koje Moskva ne može prevariti.“

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA