11.6 C
Sarajevo
21.09.2024

Svjetski mediji: Venecuela na ivici sukoba

Osporavani predsjednik Venecuele Nikolas Maduro (Nicolas Maduro) tvrdi da je porazio, kako je rekao “pokušaj puča” od strane opozicionog lidera Huana Guaida (Juan Guaido), prenosi BBC.

Guaido je insistirao da se radi o mirnoj pobuni, a ne vojnom puču, nakon što je desetine narodnih gardista stalo na stranu opozicije u sukobima u utorak u kojima je povrijeđeno više od 100 ljudi. I Maduro i Guaido pozvali su pristalice da i u srijedu, 1. maja, izađu na ulice.

Rusija je u srijedu odbacila tvrdnju američkog državnog sekretara Majka Pompea (Mike Pompeo) od 30. aprila u kojoj je rekao da je Maduro bio spreman napustiti zemlju, ali je od tog plana odustao nakon što je Rusija intervenisala. Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije istakla je kako su komentari dio “informacijskog rata”.

- OGLAS -

Nicolas Maduro je optužio lidera opozicije Juan Guaida i njegovog političkog mentora Leopolda Lópeza da pokušavaju izazvati oružani sukob koji bi mogao poslužiti kao izgovor za strane vojne intervencije, nakon što je Guaido 30. aprila objavio da je okončanje vladavine osporavanog predsjednika u završnoj fazi.

Guaido je insistirao da se radi o “mirnoj pobuni”, a ne pokušaju vojnog puča i pozvao pristalice da se vrate na ulice u srijedu kako bi nastavili ono što je on nazvao završnom fazom “operacije slobode”. Rekao je da građani Venecuele sada imaju priliku da “osvoje svoju budućnost” i obećao da će marš biti najveći u historiji zemlje, prenosi Guardian.

- Advertisement -

U onome što bi moglo da dovede do opasnog sukoba između dvije strane u srijedu, Maduro je takođe pozvao svoje pristalice na „veliki, milionski marš radničke klase“ 1. maja. Nekoliko desetina vojnika stalo je uz Guaida, ali BBC prenosi da se čini kako vojni lideri ipak stoje uz Madura. To je ponovio i ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino:

“Nećemo dozvoliti, i ponovit ću ovo još jednom i još milion puta, bilo kakvu agresiju usmjerenu protiv vladavine prava, institucija, protiv demokratije, protiv ustava. Državni resursi su tu da se brani suverenitet i nezavisnost.”

Maduro je istakao da zavjerenici “neće proći nekažnjeno” i da će se suočiti sa krivičnim gonjenjem “za teške zločine počinjene protiv ustava, vladavine prava i prava na mir”, prenose mediji. Ministar odbrane, Padrino, smatra da ovo ide u korist vlasti:

“Odbijamo tu psihološku kampanju protiv Venecuele. U tom smislu, poziv narodu Venecuele da ostanu mirni je razuman. Ovo nije situacija koja je dovela u opasnost institucije ili demokratiju. Taj groteskni pokušaj, taj beskorisni pokušaj koji su izvele neke naše kolege, uvjerene od strane ultradesničara u Venecueli… još jednom su ispali budale. Ovo će ojačati nas.”

Venecula spada među najveće proizvođače nafte na svijetu, ali je od dolaska Madura na vlast 2013. zemlja zapala u duboku ekonomsku i humanitarnu krizu, što njegova vlada negira. Kriza je eskalirala nezadovoljstvom građana, a opozicioni lider i predsjednik Nacionalne Skupštine, Juan Guaido se 23. januara sam proglasio za prelaznog predsjednika Venecuele. Prvo su ga priznale SAD, potom i više latinoameričkih, te veći broj država Evropske unije. Madura pak podržavaju Rusija, Kina, Turska i još nekoliko država.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA