11 C
Sarajevo
28.05.2024

Talibani prekinuli pregovore o razmjeni zarobljenika

Suhail Šahin, glasnogovornik političkog ureda islamističke pobunjeničke skupine u Kataru objavio je putem Twittera da pregovaračka skupina neće sudjelovati u “besplodnim susretima” te da se oslobađanje njihovih zatvorenika “odgađa pod raznim izgovorima”.

Sporazum između SAD-a i talibana, potpisan potkraj veljače, u sklopu kojega se međunarodne snage pod američkim vodstvom moraju povući, a talibani zauzvrat moraju dati sigurnosna jamstva, najbolja je prilika dosad za okončanje 18-godišnjeg rata.

Međutim, mir ovisi o pregovorima između afganistanske vlade koju podržava SAD i militanata. Razmjena zarobljenika trebala je izgraditi povjerenje na objema stranama.

- OGLAS -

Glasnogovornik vlade rekao je da će se nastaviti rad na planu za oslobađanje zatvorenika.

“Pozivamo sada talibane da izgovorima ne sabotiraju pregovore”, rekao je Džavid Faisal, glasnogovornik vijeća nacionalne sigurnosti u Kabulu.

- Advertisement -

Obustave li talibani pregovore, to bi moglo voditi eskalaciji nasilja, a s tim i ugroziti plan o povlačenju američkih snaga, što je glavni cilj predsjednika Donalda Trumpa.

Tročlana talibanska skupina prošli mjesec stigla je u Kabul iz Katara kako bi počeli pregovori o razmjeni zarobljenika. Prošli tjedan afganistanski su dužnosnici rekli da će pustiti 100 talibanskih zarobljenika, koji su bolesni ili stariji od 50 godina.

Zauzvrat talibani su trebali osloboditi 20 članova afganistanskih sigurnosnih snaga. Krajnji je cilj da obje strane oslobode 6000 zarobljenika koje drže.

Dolazak talibanske skupine u Kabul američki državni tajnik Mike Pompeo pozdravio je kao dobru vijest.

Unatoč pandemiji koronavirusa, Pompeo je prošli tjedan putovao u Kabul i katarski glavni grad Dohu u pokušaju da ubrza proces razmjene zarobljenika.

Dužnosnici afganistanske vlade rekli su da talibani zahtijevaju puštanje viših zapovjednika uključenih u neke od najnasilnijih napada zadnjih godina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA