13.8 C
Sarajevo
20.09.2024

Teroristu iz Strasbourga traži 600 ljudi. Sumnja se da je ranjen

U sjeveroistočnoj Francuskoj i dalje traje veliki lov na teroristu koji je ubio namjanje  troje i ranio desetak ljudi na božićnom sajmu u Strasbourgu. Francuska je u najvišem stepenu pripravnosti, pojačala je granične kontrole i traži od građana oko Strasbourga da ostanu u svojim domovima dok traže napadača. Njemačka polcija također je pojačala svoje granične kontrole duž rijeke Rajne, naveli su zvaničnici, a prenosi Reuters.

Podjetimo, policija je identificirala napadača. Riječ je o Cherrifu Chekatu (29), rodom iz Strasbourga, koji je i ranije bio označen kao moguća sigurnosna prijetnja.

– Lov i dalje traje – kazao je zamjenik ministra unutrašnjih poslova Laurent Nunez za francuski radio. Na pitanje je li moguće d aje napadač već napustio Francusku, kazao je: ‘Ne možemo isključiti tu mogućnost’.

- OGLAS -

Policijski izvori navode da u lovu na teroristu sudjeluje oko 600 pripadnika sigurnosnih snaga. Nunez je kazao da vjeruju da je napadač ranjen u okršaju s policijom u utorak navečer, ali tu informaciju ne mogu potvrditi.

“Grad nije pust, kafići rade, na ulicama ima ljudi. Mnogo je policije i vojske s dugim cijevima na ulicama, zona oko mjesta napada je ograđena”,  kazala je Večernjakova novinarka Jolanda Rak Šajn koja je u Strasbourgu. Dodaje kako roditelji djecu normalno mogu ostaviti u školskim i predškolskim ustanovama, iako je vrtići i škole danas biti zatvoreni. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA