17.7 C
Sarajevo
20.06.2024

Trump naredio ukidanje obuke o rasizmu u administraciji

Američki predsjednik Donald Trump naredio je ukidanje obuke o rasizmu u saveznoj administraciji, za koju kaže da vodi „podjelama i predstavlja antiameričku propagandu“, objavila je Bijela kuća.

Najava je uslijedila osam sedmica prije održavanja predsjedničkih izbora i u jeku predizborne kampanje obilježene jakim napetostima između dva tabora o pitanju rasizma.

„Po medijskim izvještajima, od zaposlenika izvršne vlasti traži se da prolaze obuku u sklopu koje im se govori da ‘gotovo svi bijelci pridonose rasizmu ili da ondje gdje se od njih to traži, tvrde kako imaju koristi od rasizma'“, stoji u saopćenju Bijele kuće, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

- OGLAS -

“Po medijskim izvještajima, ta je obuka otišla toliko daleko da se tvrdilo da je rasizam ugrađen u uvjerenje po kojem je Amerika zemlja prilika ili u uvjerenje da bi posao trebala dobiti najkvalificiranija osoba”, stoji u tekstu.

Predsjedniku je skrenuta pažnja na to da su agencije izvršne vlasti do danas potrošile milione dolara poreznih obveznika “obučavajući” vladine radnike da vjeruju u antiameričku propagandu koja dijeli ljude.

- Advertisement -

Kritička rasna teorija je teorija unutar društvenih nauka, razvijena iz postmoderne filozofije, koja koristi kritičku teoriju za ispitivanje društva i kulture u odnosu na kategorije poput rase, zakona i moći.

Ova teorija nastala je 80-ih godina prošlog stoljeća, a zastupa ideju po kojoj se “bijeli supremacizam” i “rasna moć” održavaju s vremenom te da zakoni igraju veliku ulogu u ovom procesu, prenosi Al Jazeera.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA