9 C
Sarajevo
28.10.2024

Trump uoči odlaska u Vijetnam: Radujem se produktivnom samitu sa Kimom

Američki predsjednik Donald Trump uoči odlaska u Vijetnam saopćio je da se raduje “veoma produktivnom samitu” sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom. Trump je na svom nalogu na Twitteru objavio da je krenuo za Vijetnam, gdje će biti održan sastanak dvojice lidera.

“Krenuo sam za Vijetnam na sastanak sa Kim Jong-unom. Radujem se veoma produktivnom samitu”, napisao je Trump na Twitteru.

Prije polaska, Trump je u Washingtonu rekao da očekuje “izvanredan samit”, prenosi AP.

- OGLAS -

Trump i Kim, koji će se drugi put sastati, trebalo bi da razgovaraju o nuklearnom programu Sjeverne Koreje, a američki predsjednik naglasio je da njegova zemlja želi denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

Trump bi trebao sletjeti u Vijetnam u utorak, a u srijedu će se sastati s predsjednikom i premijerom zemlje domaćina prije susreta sa Kimom na večeri.

- Advertisement -

Trumpu će se na večeri pridružiti i državni sekretar Mike Pompeo i šef osoblja Bijele kuće Mick Mulvaney. Kim će također imati dva saradnika s njim, a bit će i prevoditelji za obje strane. Trump i Kim će u četvrtak imati službene sastanke.

“Obojica očekujemo nastavak napretka sa prvog samita u Singapuru. Denuklearizacija?”, napisao je Trump na Twitteru, prije putovanja u Vijetnam.

On je dodao da ima odlične odnose sa Kimom koji, kako kaže, shvaća vjerovatno bolje od ikog drugog, da bi bez nuklearnog oružja njegova zemlja mogla brzo da postane velika.

Prošle godine u Singapuru, Trmp i Kim dogovorili su se da rade na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA