10 C
Sarajevo
02.10.2024

Turska od oktobra blokirala svaku saradnju između NATO-a i Izraela

Izvori su rekli da će Turska zadržati ovu blokadu i neće dopustiti Izraelu da nastavi ili unaprijedi svoju interakciju s NATO-om sve dok ne dođe do kraja sukoba.

Turska je blokirala saradnju između NATO-a i Izraela od oktobra zbog rata u Gazi i rekla da Savez ne bi trebao sarađivati ​​s Izraelom kao partnerom dok ne dođe do kraja sukoba, rekli su izvori upoznati s procesom, piše Reuters.

Izrael ima status partnera NATO-a i njegovao je bliske odnose s vojnim savezom i nekim od njegovih članica, posebice s najvećim saveznikom Sjedinjenim Američkim Državama.

Prije izraelske ofanzive u Gazi, članica NATO-a Turska radila je na popravljanju svojih dugo zategnutih veza s Izraelom. Od tada je Ankara žestoko kritikovala izraelsku operaciju u Gazi, za koju kaže da predstavlja genocid, te je zaustavila svu bilateralnu trgovinu. Također je kritikovao mnoge zapadne saveznike zbog njihove podrške Izraelu.

- OGLAS -

Govoreći pod uslovom anonimnosti, izvori su rekli da je Turska stavila veto na sav angažman NATO-a s Izraelom od oktobra uključujući zajedničke sastanke i vježbe, smatrajući izraelski masakr nad Palestincima u Gazi kršenjem temeljnih načela NATO-a.

Istraga UN-a u junu pokazala je da su i Izrael i Hamas počinili ratne zločine u ranim fazama rata u Gazi. Rečeno je da izraelske akcije predstavljaju zločine protiv čovječnosti zbog ogromnih civilnih gubitaka. Izrael to odbacuje i kaže da njegova operacija u Gazi, u kojoj je ubijeno gotovo 40.000 ljudi, ima za cilj iskorijeniti Hamas.

- Advertisement -

Izvori su rekli da će Turska zadržati ovu blokadu i neće dopustiti Izraelu da nastavi ili unaprijedi svoju interakciju s NATO-om sve dok ne dođe do kraja sukoba, budući da vjeruje da izraelske akcije u Gazi krše međunarodno pravo i univerzalna ljudska prava.

Nakon samita NATO-a u Washingtonu u julu, turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je kako nije moguće da NATO nastavi svoje partnerstvo s izraelskom administracijom.

Ranije ove sedmice, izraelski ministar vanjskih poslova pozvao je savez da izbaci Tursku nakon što se činilo da Erdogan prijeti ulaskom u Izrael, kao što je to učinio Libiji i Nagorno-Karabahu u prošlosti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA