17.7 C
Sarajevo
21.07.2024

Turska zvanično prihvatila 11. jula kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici

11. jula je prihvaćen kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine.

Odluka predsjednika Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana o obilježavanju 11. jula kao Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici objavljena je “Službenom glasniku” ove zemlje, javlja Anadolija.

U odluci s potpisom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana navedeno je da je genocid u Srebrenici, koji je Međunarodni sud pravde označio kao najveći genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata zbog ubistava više od osam hiljada ljudi u Bosni i Hercegovini, uz podsjećanje da je 11. jula 1995. godine ostavio mračan trag u ljudskoj historiji.

Rezolucijom o genocidu u Srebrenici, koju je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila na sjednici održanoj 23. maja ove godine, 11. jula je prihvaćen kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine.

- OGLAS -

Naglašeno je da se u ovoj rezoluciji bezrezervno osuđuju djela kojima se veličaju oni koji su pred međunarodnim sudovima osuđeni za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući odgovorne za genocid u Srebrenici kao historijski događaj, te se savjetuje državama članicama da razviju odgovarajuće programe za sprečavanje, poricanje, iskrivljavanje genocida i pojava sličnih događaja u budućnosti.

“U tom kontekstu, 11. jula koji je prihvaćen da podigne svijest u cijelom svijetu kroz posebne komemoracijske događaje, edukaciju i aktivnosti podizanja svijesti javnosti koje će se održati u znak sjećanja i počasti žrtvama genocida u Srebrenici, u našoj zemlji obilježava se s ciljem dijeljenja boli i osude genocida i zločina protiv čovječnosti te će se obilježiti kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine”, navedeno je u odluci.

- Advertisement -

Dodaje se da će se aktivnosti koje će se organizirati u okviru obilježavanja 11. jula, Međunarodnog dana i sjećanja na genocid u Srebrenici, provoditi u saradnji s relevantnim javnim institucijama i organizacijama pod koordinacijom Ministarstva vanjskih poslova.

“Zamolio bih vas za informacije i pomoć u pružanju svih vrsta potpore i pomoći potrebnih svim javnim institucijama i organizacijama bez odgode kako bi se događaji koji će se organizirati u ovom kontekstu proveli na najbolji mogući način”, navodi se.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA