12 C
Sarajevo
17.09.2024

Turski šef diplomatije: “Izrael cilja i one koji podržavaju mir!”

Ističući da je važno biti pozvan na ovaj sastanak u Kairu, Fidan je rekao da je taj susret održan prvi put nakon trinaest godina pauze.

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Hakan Fidan izjavio je da je ubistvo tursko-američke aktivistkinje Aysenur Ezgi Eygi od strane izraelskih vojnika na okupiranoj Zapadnoj obali, jasno pokazao da Izrael cilja i one koji podržavaju mir te je poručio da će Turska pratiti dalja dešavanja sa pravnog aspekta na ovaj incident.

Fidan je završio radnu posjetu Kairu, gdje je prisustvovao 162. redovnom sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova Arapske lige (DBK), a prije povratka u Tursku je razgovarao sa novinarom Anadolu.

Ističući da je važno biti pozvan na ovaj sastanak u Kairu, Fidan je rekao da je taj susret održan prvi put nakon trinaest godina pauze.

- OGLAS -

“Naši bilateralni odnosi sa većinom arapskih zemalja su u dobrom stanju. Želimo da imamo dobre odnose ne samo sa našim susjedima, već i sa svim zemljama arapskog svijeta. Arapska liga je važna organizacija za nas u ovom kontekstu”, istakao je Fidan.

Fidan je naveo da je Turska postigla značajan napredak, posebno posljednjih godina, u daljem razvoju odnosa sa arapskim svijetom, a u skladu sa vanjskopolitičkom vizijom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, te je naglasio da sada ubiru plodove toga.

- Advertisement -

“Ova situacija je od koristi za sve nas. Postižemo različite dobitke politički, ekonomski i u borbi protiv terorizma”, rekao je Fidan.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA