11.6 C
Sarajevo
16.09.2024

U Briselu demonstracije protiv politika o klimatskim promjenama (FOTO)

Oko deset hiljada ljudi okupilo se u Briselu, glavnom gradu Belgije i demonstriralo protiv politike vlasti te zemlje kada je riječ o klimatskim promjenama, javlja Anadolu Agency (AA).

Nevladine organizacije i udruženja organizirali su proteste pod temom “Belgijo, ustani na noge za klimu”, a demonstranti su se okupili na jednoj od najvećih željezničkih stanica u gradu.

Demonstranti organizirali protestnu šetnju kroz glavne putne dionice, prošli pored institucija Evropske unije (EU) i hodali do Parka jubileja gdje su u jednom dijelu organizatori i aktivisti dijelili letke o zaštiti okoliša i klimatskim promjenama.

- OGLAS -

Okupljeni su uzvikivali niz slogana među kojima su “Nema druge planete” i “Držite svijet čistim”. Demonstranti su od nadležnih vlasti tražili da daju prioritet politikama borbe protiv klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja.

Kritikovali su vlasti jer parlament nije usvojio nacrt zakona pripremljen kako bi se ostvarili ciljevi kada je riječ o klimi. Pozvali su i na smanjenje emisije štetnih gasova.

- Advertisement -

Proteste u Belgiji podržale su brojne javne ličnosti među kojima su glumci i muzičke zvijezde.

Demonstracijama je prisustvovala i grupa žutih prsluka koje je zaustavila policija u dijelu ulice Arts-Loi.

Pripadnici snaga sigurnosti intervenisali su protiv pojedinih pripadnika žutih prsluka koji su vandalizirali lokalne objekte, a privedeno je i nekoliko osoba.

U saobraćajnicama u blizini institucija EU poduzete su visoke mjere sigurnosti, a postavljeni su i kontrolni punktovi. Angažirani su i helikopteri kao i specijalna vozila pozicionirana u blizini institucija EU.

S druge strane, demonstranti koji su ukazivali na klimatske promjene udaljili su se od manjih grupa žutih prsluka te tako pokušali pokazati da se za svoje ciljeve namjeravaju boriti mirnim putem.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA