5.5 C
Sarajevo
25.02.2024

U Italiji ublažene mjere, kafići primaju narudžbe samo za van

Bojazni o gužvi na ulicama gradova Italije nakon gotovo dvomjesečne karantene nisu se ostvarile.

U Rimu se primjećuju tek manje gužve u javnom prijevozu i na cestama. Najveća željeznička stanica u gradu, Termini, bila je gotovo prazna u vrijeme inače najvećih jutarnjih gužvi.

“S obzirom na to da su škole još zatvorene, to automatski znači upola manje ljudi”, rekao je vozač autobusnog prijevoznika Atac. Andrea, radnik u prodavaonici hrane u povijesnoj četvrti Trastevere rekao je da nije bilo prometno iz Genzana do njegovog radnog mjesta.

- OGLAS -

“Bilo je kao da je nedjelja ujutro, ni 10 posto prometa kao radnim danom”, rekao je. Trebalo mu je samo 40 minuta do posla, čak sat vremena kraće nego inače.

Kafići primaju samo narudžbe za van

Otvorili su se i kafići, iako samo primaju narudžbe za van kako bi se kavoljupci Talijani vratili svom jutarnjem ritualu.

“Situacija je potpuno identična kao jučer, samo sada možemo kupiti kavu. Ništa se nije promijenilo”, rekla je Chiara sa svojim djetetom ispred kafića u četvrti Monti.

Ponovno se otvorio i kafić Linari, slavan po svojoj pizzi u četvrti Testaccio. Već ga je posjetio lokalni policajac i provjerio poštuju li se mjere socijalne distance.

Italija, jedna od najviše pogođenih zemalja u pandemiji s gotovo 29.000 mrtvih i više od 210.000 zaraženih, bila je u karanteni od 10. ožujka.

Na posao se vratilo 4,5 milijuna ljudi

U ponedjeljak se na posao vratilo 4.5 milijuna ljudi nakon što su ponovno pokrenuti građevinski sektor i proizvodnja. Građani mogu napustiti svoje domove, vježbati na otvorenom i posjetiti svoje voljene. No, talijanski ministar zdravstva preporučio je građanima da se vide sa svojim roditeljima i rođacima, ali ne i bliskim prijateljima.

Otvorili su se parkovi i groblja, ponovno su dopušteni pogrebi. I dalje je zabranjeno masovno javno okupljanje. Maske su obvezne u zatvorenim javnim prostorima, autobusima i vlakovima.

Vlada je obećala nova popuštanja sredinom svibnja, uključujući otvaranje trgovina, restorana i frizerskih salona ako zarazna krivulja i dalje ostane niska.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA