26 C
Sarajevo
02.07.2024

U Izraelu novi antivladini protesti, na sjeveru zemlje blokiran saobraćaj

Inače, obično postoji samo nekoliko zatvorenih puteva u desetinama oblasti u kojima su se posljednjih mjeseci održavali protestni skupovi.

Stotine demonstranata blokirali su saobraćaj na raskrsnici Amiad u sjevernom izraelskom mjestu Upper Galilee u sklopu nedjeljnih antivladinih protesta koji se održavaju u brojnim mjestima širom Izraela.

Odziv na proteste na raskrsnici Amiad je neuobičajeno velika i slijedi nakon marša iz kibuca, koji je nedavno više puta bio na meti Hezbolaha. Demonstranti nose natpise protiv premijera Benjamina Netanyahua i njegove vlade, a jedan ih optužuje da su “napustili sjever, jug i sve između”.

Desetine hiljada demonstranata okupljaju se i u Tel Avivu, gdje je posljednjih sedmica održan najveći antivladin skup. Hiljade drugih maršira u Haifi i okuplja se u Jerusalemu, kao i u južnim gradovima Beršeba i Micpe Ramon.

- OGLAS -

Inače, obično postoji samo nekoliko zatvorenih puteva u desetinama oblasti u kojima su se posljednjih mjeseci održavali protestni skupovi.

U međuvremenu, Forum talaca i nestalih porodica, koji predstavljaju neki od rođaka 252 osoba za koje se pretpostavlja da su taoci u Gazi, održava svoj sedmični skup na Trgu talaca u Tel Avivu.

- Advertisement -

Organizatori nastoje izvršiti pritisak na vladu da sklopi dogovor sa Hamasom o povratku talaca. Hamas zahtijeva prekid rata koji je započeo njegovim terorističkim napadom 7. oktobra, što je Netanyahu odbio, obećavajući da će nastaviti borbu dok se taoci ne vrate i Hamas ne uništi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA