12.7 C
Sarajevo
19.09.2024

U Njemačkoj počelo suđenje ISIL-ovki: Djevojčicu do smrti držala na suncu i bez vode

U Minhenu je danas počeo proces protiv njemačke državljanke koja se 2014. priključila jedinicama Islamske države u Iraku, a optužena je za članstvo u terorističkoj organizaciji, zločin protiv čovječnosti te sudjelovanje u ubistvu jedne petogodišnje djevojčice.

Optuženoj 27-godišnjoj njemačkoj državljanki Dženifer V. (Jennifer W.), iz mjesta Lone u saveznoj pokrajini Donja Saska, optužbom se stavlja na teret da je 2014. otputovala u Irak da bi se tamo pridružila jedinicama ISIL-a.

Prema navodima državne tužiteljice Klaudije Gorf (Claudia), 27-godišnja Njemica je djelovala kao pripadnica šerijatske policije i nekoliko je mjeseci naoružana patrolirala u okupiranim gradovima Faludži i Mosulu i upozoravala žene koje nisu bile odjevene shodno islamskim običajima, prenosi Dnevni Avaz.

- OGLAS -

Prema optužnici, ona je 2015., zajedno sa suprugom, na jednoj tržnici roblja kupila petogodišnju djevojčicu iz vjerske skupine Jezida koju su, zajedno s ostalim ratnim zarobljenicima, pripadnici ISIL-a prodavali u okupiranim područjima.

Nedugo potom bračni par je djevojčicu, kao kaznu zbog mokrenja u krevet, svezanu držao na suncu bez vode, zbog čega je djevojčica umrla nakon kraćeg vremena.

- Advertisement -

Predsjednik sudskog vijeća prekinuo je suđenje odmah nakon čitanja presude zbog novih opterećujućih dokaza protiv optužene.

Među sutužiteljima je i majka ubijene djevojčice koju zastupa britanska odvjetnica Amal Kluni (Clooney), koja se specijalizirala za slučajeve povezane s vjerskom skupinom Jezida.

– Jezidske žrtve već predugo čekaju na priliku da bi dale iskaz pred sudom – rekla je Kluni na početku suđenja.

Proces u Minhenu je prvi proces jednoj povratnici iz redova ISIL-a. Optuženu je Turska 2016. protjerala u Njemačku, gdje je uhapšena prošle godine, prilikom pokušaja povratka na područja pod kontrolom ISIL-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA