12.7 C
Sarajevo
20.09.2024

U posljednje tri godine Palestincima 16 miliona dolara kazni

Izraelski vojni sudovi u posljednje tri godine izrekli su Palestincima na Zapadnoj obali novčane kazne u iznosu od 16 miliona dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

Izraelski list “Haaretz” objavio je izvještaj u kojem je navedeno da Palestinci, kojima su izrečene novčane kazne, nisu bili materijalno oštećeni ni ugroženi.

U izvještaju je naglasak stavljen na teške kazne koje su izrečene palestinskim maloljetnicima zbog optužbe za bacanje kamenja na izraelske pripadnike sigurnosnih snaga.

- OGLAS -

Podsjetili su da su ovi maloljetnici privedeni zbog te optužbe i da im se sudilo pred vojnim sudom. Neki su dobili zatvorsku, a neki novčanu kaznu. Bilo je i onih koji su nakon plaćanja velike novčane kazne, pušteni na slobodu.

U izvještaju su podsjetili i na slučaj 13-godišnjeg Halida Bahara, koji je u decembru priveden nakon bacanja kamenja na pripadnike sigurnosnih snaga u Beyt Ummaru, na sjeveru Hebrona.

- Advertisement -

Ukazali su i na to da niko nije povrijeđen u tom slučaju, međutim, izraelski vojni sud je izrekao zatvorsku kaznu od šest mjeseci i jedan dan i 540 dolara.

U izvještaju izraelskog lista navedeno je i da neke palestinske porodice nisu u mogućnosti platiti novčanu kaznu za navodne napade djece i iz tog razloga maloljetnici danima ostaju u zatvorskim jedinicama.

Izrael je, navedeno je, jedina zemlja u kojoj su se pred vojnim sudom našli i maloljetnici.

Prema podacima palestinskih institucija, u izraelskim zatvorima trenutno se nalazi najmanje 6.000 Palestinaca, uključujući 52 žene, 430 administrativnih pritvorenika, šest parlamentaraca i 270 djece.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA