21.6 C
Sarajevo
22.06.2024

U Zimbabve stiglo 200.000 doza vakcine Sinopharm

Zimbabve je u ponedjeljak primio prvu pošiljku vakcina protiv koronavirusa, rekao je državni ministar zdravlja Constantino Chiwenga, javlja Anadolu Agency (AA).

Pošiljka, sa donacijom od 200.000 doza vakcina Sinopharm iz Kine, stigla je na međunarodni aerodrom “Robert Gabriel Mugabe“ u glavnom gradu Harare, a dočeku su prisustvoali Chiwenga i kineski ambasador u Zimbabveu Guo Shaochun.

Prošli petak, Vlada Zimbabvea nagovijestila je da će program vakcinacije protiv koronavirusa u zemlji započeti ove sedmice.

- OGLAS -

Očekuje se da će Zimbabve uskoro dobiti još jednu pošiljku od 600.000 doza vakcina protiv COVID-19 iz Kine.

Zamjenik ministra zdravlja Zimbabvea John Mangwir rekao je da će se vakcinacija provoditi u tri faze, a da su prioritet radnici na prvoj liniji s znatno visokim rizikom zaraze koronavirusom. To uključuje radnike zdravstvene zaštite, carine, osiguranja…

- Advertisement -

Rekao je da će drugi krug vakcinacije pružiti ovu uslugu nastavnicima, zaposlenim u školama i ostalom osoblju sa srednjim rizikom, zavisno o epidemiološkoj slici, dok je trećim krugom predviđeno da budu vakcinisane osobe s relativno malim rizikom, sve dok svi ne budu vakcinisani.

Zimbabve je do sada prijavio ukupno 35.172 slučaja zaraze koronavirusom, uključujući 1.400 smrtnih slučajeva, dok se oporavila 30.601 osoba.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA