16.6 C
Sarajevo
29.06.2024

Ukrajina ulazi u EU! Objašnjeno šta sada čeka ovu državu unatoč ruskoj agresiji…

Šta čeka Ukrajinu nakon pristupanja Evropskoj uniji?
Članstvo u Evropskoj uniji može Ukrajini pružiti mnoge političke, ekonomske i socijalne prednosti, ojačati veze sa današnjim partnerima i stabilnost države, uključujući i suprotstavljanje ruskoj agresiji. Ulazak Ukrajine u EU bit će događaj od globalnog značaja za ujedinjenu Evropu, pa je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel početak pristupnih pregovora s Ukrajinom, koji su počeli 25. juna, nazvao historijskim trenutkom, ali je upozorio na dug put...

Bivši ukrajinski diplomata u BiH i Hrvatskoj, Oleksandr Levchenko, za „Face.ba“ piše o aktuelnoj situaciji u Ukrajini.

„25. juna ove godine zvanični pregovori o pristupanju Ukrajine EU počeli su tokom Međuvladine konferencije u Luksemburgu. Ukrajina je u završnoj fazi procesa stjecanja punopravnog članstva u Evropskoj uniji. Nakon inauguralnog dijela Međuvladine konferencije, održano je šest klastera pregovora kako bi se ukrajinsko zakonodavstvo uskladilo sa standardima EU. Nakon zaključka Evropske komisije o uspješnom završetku pregovora i postizanju ukrajinske usklađenosti sa kriterijima za pristupanje, relevantni sporazum će potpisati i ratificirati parlamenti svih država članica.

Članstvo u Evropskoj uniji može Ukrajini pružiti mnoge političke, ekonomske i socijalne prednosti, ojačati veze sa današnjim partnerima i stabilnost države, uključujući i suprotstavljanje ruskoj agresiji. Ulazak Ukrajine u EU bit će događaj od globalnog značaja za ujedinjenu Evropu, pa je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel početak pristupnih pregovora s Ukrajinom, koji su počeli 25. juna, nazvao historijskim trenutkom, ali je upozorio na dug put pred nama. Prema njegovom mišljenju, Ukrajina i Moldavija počinju pravu transformaciju ka punopravnom članstvu u EU, a ovo je poseban trenutak za oba naroda i strateški korak za EU. Početak pristupnih pregovora održavanjem prvih međuvladinih konferencija je ključna prekretnica. To je i dokaz ogromnog napretka koje su obje zemlje postigle ka evropskim integracijama, uprkos ozbiljnim izazovima sa kojima su se suočavale i sa kojima se suočavaju.

- OGLAS -

Prema riječima Michela, napori Ukrajine su još vredniji, s obzirom na to da je agresivni rat Rusije protiv Ukrajine izazvao neviđene poteškoće i nevolje. Michel je naglasio da su i Ukrajina i Moldavija pokazale impresivnu posvećenost reformama i približavanju evropskim vrijednostima. Transformacijski koraci preduzeti u oblastima kao što su vladavina prava, upravljanje i pravosuđe su ohrabrujući i jasno ukazuju na nepokolebljivu želju za pridruživanjem evropskoj porodici.

Podrška vlastitim društvima je također ključna na tom putu. Međutim, prema riječima Michela, ovo je samo početak dugog procesa, koji će zahtijevati stalne napore, posvećenost i dalje značajne reforme. Ukrajina i Moldavija će morati nastaviti jačati institucije, nastaviti borbu protiv korupcije i povećati ekonomsku stabilnost kako bi ispunile visoke standarde punopravnog članstva u EU. Šef Evropskog savjeta je uvjerio da je Evropska unija, preko svojih institucija i država članica, spremna da podrži Ukrajinu i Moldaviju na svakom koraku.

- Advertisement -

I predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je istakao ovaj izuzetan događaj, navodeći da je ovo historijski dan kada prelazimo na stvarne pregovore sa Evropskom unijom o članstvu Ukrajine, podsjetivši da je Kijev 28. februara 2022. godine potpisao zahtjev za pridruživanje EU, odnosno kroz nekoliko dana nakon početka ruske invazije u punom obimu. U junu 2022. Ukrajina je stekla status zemlje kandidata, a u decembru 2023. dobila je političku odluku da počne pregovore. Ali upravo se od 25. juna 2024. računa početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji. Šef ukrajinske države zahvalio je svima koji štite Ukrajinu i njen narod.

‘Nikada nećemo skrenuti sa puta u ujedinjenu Evropu, u naš zajednički dom svih evropskih naroda. Dom koji treba da bude miran’, – rezimirao je V. Zelenski.

Na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu šefica spoljnih poslova Belgije, koja trenutno predsjedava EU, Aja Lyabib, naglasila je da će implementacija reformi Kijeva odrediti tempo na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Prema njenim riječima, pregovarački proces ima za cilj da Kijev u potpunosti usvoji takozvane osnovne norme i pravila Evropske unije i na taj način obezbijedi njihovu praktičnu implementaciju. EU očekuje da će Ukrajina nastaviti da pokazuje pouzdanost obećanja i političke volje, provodeći neophodne reforme i postižući opipljiv napredak. Aktivno učešće civilnog društva u procesu reformi ostaje važno za postizanje njihove uspješne implementacije na duži rok. Šefica belgijske diplomatije je naglasila da će Ukrajina morati da nastavi reforme u sferi vladavine prava i osnovnih ljudskih prava, da ojača demokratske institucije, nastavi reformu javne uprave, kao i da se kreće ka ispunjavanju ekonomskih kriterija. Posebnu pažnju treba posvetiti reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, kao i zaštiti i nediskriminatornom tretmanu pripadnika nacionalnih manjina.

‘Napredak u osnovnom klasteru će odrediti ukupni tempo pregovora. Kako bi se osigurala nepovratnost napretka u svim ovim oblastima i potpunost i djelotvornost reformi, Evropska komisija će nastaviti pažljivo pratiti napredak i redovno izvještavati Evropsko vijeće’, zaključila je šefica Belgijskog ministarstva vanjskih poslova.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen također je održala govor, napomenuvši da ‘stojimo na pragu važnog i transformativnog trenutka za dvije zemlje i našu uniju. I slavimo vrijednosti i principe koji nas drže zajedno. Narodi Ukrajine i Moldavije su pokazali nepokolebljivu predanost i odlučnost da budu dio EU, da provedu velike reforme, uprkos vremenima rata i nesigurnosti.’

Treba napomenuti da Ukrajina uprkos svim poteškoćama namjerava uspješno prebroditi put ka konačnom članstvu u EU. Ukrajinski narod je oduvijek bio dio evropske civilizacije i dijeli njene vrijednosti ne samo na državnom ili društvenom nivou. On je genetski evropski.“

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA