11.6 C
Sarajevo
04.10.2024

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba podnio ostavku

Zelenski je izjavio da su u pripremi dodatne promjene u Ukrajinskoj vladi, s ciljem jačanja vlade i ispunjavanja potreba zemlje.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba podnio je danas ostavku, nakon što je predsjednik Volodimir Zelenski najavio planove za promjene u ratnom kabinetu, s obzirom na to da je prošlo dvije i po godine od početka pune ruske invazije.

Predsjednik Vrhovne Rade, Ruslan Stefančuk, najavio je Kulebinu ostavku te je dodao da će o njegovoj ostavci raspravljati zastupnici u Ukrajinskom parlamentu.

Dan ranije, Stefančuk je potvrdio da su zamjenica premijera za evropsku i euroatlantsku integraciju, Olha Stefanishyna, i zamjenica premijera za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija, Iryna Vereščuk, također podnijele ostavke.

- OGLAS -

Zelenski je izjavio da su u pripremi dodatne promjene u Ukrajinskoj vladi, s ciljem jačanja vlade i ispunjavanja potreba zemlje.

“Zbog toga će biti niz kadrovskih promjena u kabinetu ministara i u Uredu predsjednika”, kazao je Zelenski 3. septembra, nagovještavajući da će promjene biti provedene tokom jeseni.

- Advertisement -

Ministar strateških industrija, Oleksandr Kamyšin, ministar pravde, Denys Maljuska, i ministar okoliša, Ruslan Strilec, također su podnijeli ostavke istog dana. Kamyšin, koji nadgleda domaću proizvodnju oružja, izjavio je da će nastaviti raditi u odbrambenom sektoru, ali na drugoj poziciji.

Zelenski je promjene objasnio potrebom za boljom interakcijom između centralne vlade i zajednica, posebno u pripremama za zimsku sezonu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA